Divisie Inlichtingen- en Opsporingsdienst

De divisie Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert strafrechtelijke opsporingsonderzoeken uit.

Dat gebeurt in samenwerking met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (website Openbaar Ministerie). De divisie IOD richt zich op voornamelijk op complexe, ketengerelateerde, georganiseerde en/of internationaal geori├źnteerde criminaliteit die de integriteit van voedsel aantast, veiligheid van voedsel en consumentenproducten in gevaar brengt of die de gezondheid van dieren en planten schaadt. Bijvoorbeeld grootschalige fraude met vlees, subsidiefraude en de illegale handel in diergeneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen.

Bij de divisie IOD werken tactisch, financieel en digitaal rechercheurs, analisten, juridisch specialisten, forensisch accountants, strategisch adviseurs en experts op het gebied van het inwinnen en opwerken van inlichtingen en informatie. Zij brengen criminaliteit in kaart en sporen strafbare feiten en verdachten op. Omdat misdaad niet mag lonen, onderzoeken ze ook hoeveel geld verdachten hebben verdiend met criminele activiteiten. Die criminele winst kan dan later eventueel weer afgepakt worden.

Meld criminaliteit

Informatie is essentieel voor de divisie IOD. Ook informatie die u misschien hebt over criminele activiteiten. Wanneer u criminaliteit wilt melden, dan kunt u contact opnemen met de NVWA via 0900-03 88.

Anoniem melden

Wilt u anoniem melding maken van zware criminaliteit of grootschalige fraude binnen de toezichtsdomeinen van de NVWA? Dan kunt u contact opnemen met het team Criminele inlichtingen (TCI) van de divisie IOD. Anonimiteit is van belang als bekendmaking van uw identiteit mogelijk verregaande persoonlijke consequenties heeft, zoals ontslag of bedreiging. Bij alles wat het TCI doet , wordt gezorgd voor afscherming van uw identiteit. U kunt het TCI 24 uur per dag bereiken via 06-13 44 94 77.