Reizen en bagage

Na uw verblijf in het buitenland dieren of planten mee terugnemen? Of producten daarvan zoals fruit, vlees of zuivel? Lees goed wat wel en niet mag. Zo voorkomt u teleurstellingen als u weer naar Nederland reist.

Wat mag u wel of niet meenemen in uw bagage vanaf uw vakantieadres? En wat er gebeurt als u verboden producten meeneemt naar Nederland?

De video laat zien wat de werkzaamheden van de NVWA zijn op Schiphol. De NVWA houdt toezicht op ingevoerde producten van reizigers. De NVWA houdt zich bezig met dierlijke en plantaardige producten. Als er verboden producten worden gevonden neemt de Douane de producten in.

Neem geen plantjes of stekjes mee van uw vakantieadres

Onbedoeld kunt u een plantenziekte meenemen en een uitbraak veroorzaken. Zoals Xylella, een zeer schadelijke ziekte voor een groot aantal plantensoorten. Verspreiding ervan zou zeer ernstige gevolgen hebben voor tuinen, parken, natuurgebieden en tuinbouwbedrijven in Nederland. Wilt u toch een plant meenemen? Zorg dan voor een fytosanitair certificaat.

Planten, groenten, fruit of bloemen meenemen uit Suriname?

We hebben voor u op een rij gezet wat u wel en niet kunt meenemen in uw hand- en ruimbagage als u Nederland binnenkomt.

Waar moet ik op letten als ik huisdieren meeneem van en naar het Verenigd Koninkrijk?

Dat hangt af van de afspraken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Ik ga op reis en neem mee...

Naast regels die gelden als u bijvoorbeeld planten of dieren wilt meenemen, gelden er ook regels voor andere zaken, zoals hoeveel alcohol en geld u mee mag nemen. U leest er meer over op de site van de Douane.

Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest vanuit Oost-Europa

CITES

Op de import van levende dieren, producten van dierlijke oorsprong, levensmiddelen, consumentenproducten en plantaardige producten is naast de geldende nationale en EU-regelgeving ook altijd de CITES-regelgeving van toepassing (CITES: Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna).

Dieren en planten of producten daarvan die u meeneemt vanuit het buitenland kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mensen, dieren of planten. Ze kunnen de bron zijn van allerlei ziekten en plagen.

Help mee problemen te voorkomen. Ons advies is: neem geen risico. Het is beter geen dieren, planten, dierlijke of plantaardige producten mee naar huis te nemen, zelfs niet in kleine hoeveelheden. Toch plannen? Check vooraf wat u wél mag meenemen.