Dierlijke producten invoeren

Om insleep van besmettelijke dierziekten als varkenspest, mond- en klauwzeer en vogelpest te voorkomen heeft de Europese Unie maatregelen genomen om nieuwe uitbraken te voorkomen.

Reizigers die dierlijke producten in hun bagage willen meenemen hebben te maken met wet- en regelgeving. Dat geldt ook voor mensen die een kleine zending willen (laten) opsturen voor eigen gebruik.

Geen vlees, melk, zuivel vanuit landen buiten de EU meenemen

U mag geen vlees en vleesproducten, melk en zuivelproducten voor persoonlijke consumptie van buiten de Europese Unie meenemen naar de EU. Uitbraken van dierziekten in landen buiten de EU kunnen er toe leiden dat ook voor andere producten een importverbod van kracht wordt. In de lijst met producten voor persoonlijks consumptie staat precies beschreven waaraan u zich moet houden als u dierlijke producten voor persoonlijke consumptie wilt meebrengen.

In de meeste gevallen is een gezondheidscertificaat nodig. Dit certificaat moet worden afgegeven door de autoriteiten van het land van vertrek. Bij de ambassade van het betreffende land kunt u navragen welke autoriteit dat is. Veterinaire deskundigen controleren deze goederen bij binnenkomst in een EU-land.

Uitzonderingen:

 • Kleine hoeveelheden poedermelk voor zuigelingen, zuigelingenvoeding en speciale voeding voor mens of gezelschapsdier voor medische doeleinden. Daarbij gelden wél voorwaarden:
  - De producten hoeven vóór consumptie niet te worden gekoeld.
  - Het gaat om verpakte producten van een gedeponeerd handelsmerk.
  - De verpakking is onaangebroken en onbeschadigd.
 • Visserijproducten voor persoonlijke consumptie.
 • Honing voor persoonlijke consumptie.

Ook voor producten waarin het dierlijke bestanddeel niet meer herkenbaar is, is geen gezondheidscertificaat nodig. Voorbeelden van die producten zijn chocola en snoep.

De regels gelden niet voor reizigers die vlees- en melkproducten meenemen uit landen van de EU of dierlijke producten uit Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino en Zwitserland. Er gelden uitzonderingen voor:

 • kleine hoeveelheden levensmiddelen uit bepaalde landen;
 • levensmiddelen die geen risico vormen, zoals deegwaren, noedels en pizza's die niet zijn bereid met vleesproducten.

Advies: sowieso geen dierlijke producten meenemen

De NVWA adviseert reizigers overigens sowieso géén dierlijke producten mee te nemen vanuit landen buiten de Europese Unie.