Verse groenten, vruchten, fruit en bloemen invoeren

Ik reis vanuit een land buiten de EU naar Nederland. Wat mag ik meenemen in mijn bagage?

De regels hieronder gelden voor uw handbagage en ruimbagage als u met het vliegtuig gaat. Maar ook voor de spullen die u meeneemt als u op een andere manier reist. Bijvoorbeeld met uw auto of met de boot. En de regels gelden ook als u naar de EU reist vanuit het Verenigd Koninkrijk (uitgezonderd Noord-Ierland) en de Canarische eilanden.

Het is verboden om mee te nemen in uw bagage

Sommige producten mag u nooit meenemen. Welke producten dat precies zijn, leest u in het document Invoerverboden bij import. Het verbod geldt onder andere voor verse vruchten van Momordica uit Suriname. Deze vruchten zijn ook wel bekend onder de naam sopropo, balsempeer of bittermeloen. 

Daarnaast mag u niet naar de EU meenemen:

  • Alle verse groenten, vruchten, fruit en bloemen zonder fytosanitair certificaat.

De Douane mag ook geen enkele appel of sinaasappel in de handbagage in de EU toelaten als er geen fytosanitair certificaat bij zit. 

U mag wel meenemen in uw bagage

Verse groenten, vruchten, fruit en bloemen mag u meenemen als u er een fytosanitair certificaat voor heeft.

Bovendien mag u de volgende producten wél meenemen in uw bagage zonder fytosanitair certificaat:

  • Verse vruchten van banaan, kokosnoot, dadel, ananas en doerian
  • Tot voedselproduct verwerkte vruchten (gekookt, geblancheerd, gebakken, gefermenteerd, ingevroren, in stukjes gesneden en gepureerd)
  • Droogbloemen
  • Alle verse groenten, vruchten, fruit en bloemen uit Zwitserland, Liechtenstein en Noord-Ierland.

Wat is een fytosanitair certificaat?

Een fytosanitair certificaat is een document waaruit blijkt dat de verse producten die u meeneemt vrij zijn van schadelijke organismen. Voor het aanvragen van een fytosanitair certificaat kunt u terecht bij de autoriteiten in het land waar u vandaan reist.

Controle reisbagage bij binnenkomst in de EU

Bij aankomst in Nederland kan uw reisbagage gecontroleerd worden door de autoriteiten. Als u niet aan de regels voldoet, zullen de autoriteiten u laten weten dat uw producten niet in de EU kunnen worden toegelaten.

Als u een fytosanitair certificaat bij uw verse groenten, vruchten, fruit of bloemen heeft, dan kan de NVWA controleren of het fytosanitair certificaat en de producten aan de EU-eisen voldoen. Is dit zo, dan mag u uw producten meenemen in de EU.