Verse groenten, vruchten en bloemen invoeren

Ik reis vanuit een land buiten de EU naar Nederland. Wat mag ik meenemen in mijn bagage?

De regels hieronder gelden voor uw handbagage en ruimbagage als u met het vliegtuig gaat. Maar ook voor de spullen die u meeneemt als u op een andere manier reist. Bijvoorbeeld met uw auto of met de boot.

Het is verboden om mee te nemen in uw bagage

Sommige producten mag u nooit meenemen. Welke producten dat precies zijn, leest u in het document Invoerverboden bij import. Het verbod geldt onder andere voor verse vruchten van Momordica uit Suriname. Deze vruchten zijn ook wel bekend onder de naam sopropo, balsempeer of bittermeloen. 

Daarnaast mag u niet naar de EU meenemen:

  • Alle verse groenten, vruchten, fruit en bloemen zonder fytosanitair certificaat.

De Douane neemt ook een enkele appel of sinaasappel in beslag als er geen fytosanitair certificaat bij zit. Heeft u zo'n fytosanitair certificaat? Dan mag u deze producten wél meenemen.

Een fytosanitair certificaat is een document waaruit blijkt dat de verse producten die u meeneemt vrij zijn van schadelijke organismen. Voor het aanvragen van een fytosanitair certificaat kunt u terecht bij de autoriteiten in het land waar u vandaan reist.

Uitzonderingen op het verbod

Er zijn uitzonderingen op bovenstaand verbod. Verse groenten, vruchten, fruit en bloemen mag u meenemen als u er een fytosanitair certificaat voor heeft.

Bovendien mag u de volgende producten wél meenemen in uw bagage:

  • Verse vruchten van banaan, kokosnoot, dadel, ananas en doerian
  • Tot voedselproduct verwerkte vruchten (gekookt, geblancheerd, gebakken, gefermenteerd, ingevroren, in stukjes gesneden en gepureerd)
  • Droogbloemen
  • Alle verse groenten, vruchten, fruit en bloemen uit Zwitserland en Liechtenstein

Controle reisbagage bij binnenkomst in de EU

Bij aankomst in Nederland kan uw reisbagage gecontroleerd worden door de autoriteiten. Als u niet aan de regels voldoet worden uw producten door de autoriteiten ingenomen.