Groenten en fruit

Reizigers mogen niet zomaar groenten en fruit meenemen over de grens. Er bestaan strikte regels voor invoer om verspreiding van insecten en ziekten te voorkomen.

Reizigers mogen kleine hoeveelheden groenten en fruit uit het buitenland in hun bagage meenemen.

Het is ook mogelijk om grotere hoeveelheden groenten en fruit en mee te nemen uit landen buiten de EU. Hiervoor is in veel gevallen een fytosanitair certificaat nodig, afgegeven door de autoriteiten van het land van origine. Uit dit document blijkt dat het product gezond is. De producten waarvoor een fytosanitair certificaat nodig is kunt u vinden op pagina import plantmateriaal.

Een fytosanitair certificaat is niet nodig voor:

  • een kleine hoeveelheid groente of fruit (maximaal 5 kilo);

Voorwaarde is dat deze producten:

  • door reizigers zelf als bagage worden meegebracht voor persoonlijk gebruik;
  • niet bestemd zijn voor direct of indirect commercieel gebruik;
  • niet bestemd zijn voor wetenschappelijke doeleinden.

Dat voor bovengenoemde producten geen fytosanitair certificaat nodig is betekent niet dat het geheel zonder risico is. Op het eerste oog niet zichtbaar kunnen toch ziekten en plagen meekomen.

Ook voor deze producten geldt dat ze vrij moeten zijn van ziekten of plagen die een bedreiging zijn voor de natuur of teelt in de Europese Unie

Voor fytosanitaire producten afkomstig uit Zwitserland is geen certificaat nodig.  Ook voor plantaardige producten die industrieel verwerkt zijn, zoals fruitrepen, groenten in blik, is geen fytosanitair certificaat nodig.