Nieuwe EU verplichting ToBRFV voor PCR-toetsgarantie zaden

De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit vraagt zaadbedrijven zich voor te bereiden op nieuwe EU- regels voor zaden van tomaat en paprika.

Raketblad
Beeld: ©NVWA

Nieuwe regels binnen Europese Unie

Met ingang van 1 april a.s. moeten zaden die vallen onder EU verordening 2020/1191, altijd voorzien zijn van een PCR-toetsgarantie. Deze verplichting zal gelden voor zaadpartijen die nog in eigendom zijn van de eerste producent of importeur. Eerder uitgevoerde ELISA toetsen voor deze partijen zijn niet langer geldig.

Verplichting derde landen

Deze verplichting geldt ook voor zaadpartijen afkomstig uit derde landen. Fytosanitaire certificaten afgegeven na 31 maart 2021 moeten gebaseerd zijn op PCR toetsen zoals benoemd in de EU verordening 2020/1191.