Tabaksreclame verdwijnt uit het straatbeeld

Vanaf 1 juli 2022 mag er geen reclame voor sigaretten meer zijn op winkelruiten, in de etalage of op de buitenmuren van tabakswinkels. Reclame voor tabaksproducten en aanverwante producten is alleen nog onder voorwaarden toegestaan in uitgezonderde speciaalzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet hier op toe.

Nieuw interventiebeleid

Logo rookvrije generatie

Reclame via posters, displays en tv-schermen is voortaan alleen nog maar toegestaan binnen in een uitgezonderde speciaalzaak onder bepaalde voorwaarden. Zo mag deze niet van buiten zichtbaar zijn. Dit staat vermeld in het nieuwe Specifiek interventiebeleid tabak en rookwaren.

De reclame mag ook niet gericht zijn op jongeren, geen positief verband met de gezondheid leggen en moet de juiste gezondheidswaarschuwing bevatten. Deze regels golden al langer.

Verhittingsapparaten

De regels gelden ook voor e-sigaretten en nu ook voor de verkoop van elektronische verhittingsapparaten. Met elektronische verhittingsapparaten wordt tabak verhit in plaats van verbrand. Deze apparaten lijken in gebruik en uitstraling op e-sigaretten. Ze vallen vanaf 1 juli onder de Tabaks- en rookwarenwet. Daarvoor mag dan ook geen reclame meer worden gemaakt. Ook geldt voor deze producten dan het uitstalverbod en de leeftijdgrens van 18 jaar. De eisen voor de verhittingsapparaten worden daarmee vergelijkbaar met de eisen die er zijn voor e-sigaretten.

Toezicht NVWA

De NVWA controleert risicogericht, onder andere naar aanleiding van meldingen en treedt op tegen bedrijven die de regels overtreden conform het Specifiek interventiebeleid tabak en rookwaren. Afhankelijk van de ernst van de overtreding, legt de NVWA een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete op. Zo draagt de NVWA bij aan een rookvrije generatie in 2040.

Maatregelen overheid

Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. Met het Nationaal Preventieakkoord wil de Rijksoverheid samen met andere organisatie toe naar een rookvrije generatie in 2040. In de Tabaks- en rookwarenwet staat de wet- en regelgeving omschreven. De NVWA houdt toezicht op de naleving van het rookverbod.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).