Rookverbod op onderwijsterreinen wordt goed nageleefd

Onderwijsinstellingen handhaven het rookverbod op hun terreinen goed. Dat blijkt uit inspecties bij 568 onderwijsinstellingen. Terreinen bij onderwijsinstellingen zoals basisscholen, voortgezet en hoger onderwijs moeten sinds augustus 2020 volledig rookvrij zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van dit rookverbod.

Rookverbod jongeren op fiets
Beeld: ©NVWA

Bij de inspecties in de periode van maart 2021 tot en met juli 2022 constateerden inspecteurs 8 overtredingen op het niet of onvoldoende handhaven van het rookverbod op het schoolterrein. Voor deze overtredingen heeft de NVWA een schriftelijke waarschuwing gegeven.

Aanduiding moet beter

Onderwijsinstellingen moeten het rookverbod niet alleen instellen en handhaven, zij zijn ook verplicht om duidelijk te maken dat er een rookverbod geldt. Bijvoorbeeld door borden op te hangen. Scholen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs hebben het rookverbod in mindere mate aangeduid. Waarschijnlijk omdat veel van deze schoolterreinen al rookvrij waren voor het rookverbod inging. De NVWA heeft deze onderwijsinstellingen opgedragen alsnog het rookverbod goed aan te geven op hun terreinen.

Risicogericht toezicht

De uitgevoerde inspecties geven een goed beeld van de naleving door onderwijsinstellingen. Op basis van dat beeld gaat de NVWA risicogericht toezicht houden. Bijvoorbeeld door te reageren op meldingen en het toezicht te richten op onderwijstypes waar de naleving achterblijft. Ook voert de NVWA herinspecties uit.

Het rookverbod op onderwijsterreinen

Het rookverbod op onderwijsterreinen moet helpen voorkomen dat jongeren gaan roken. Jongeren gaan namelijk sneller roken als ze anderen zien roken. De overheid wil jongeren ontmoedigen om te beginnen met roken. Want hoe jonger iemand begint met roken, hoe groter de kans op verslaving én hoe moeilijker het is om te stoppen met roken.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).