NVWA-IOD onderzoekt documentenfraude bij export kippenvlees

De NVWA-IOD (Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA) heeft dinsdag 25 januari 2 bedrijfspanden en 2 woningen doorzocht. Dat gebeurde in een lopend onderzoek naar vermoedelijke fraude met documenten bij de export van o.a. kippenvlees. Rechercheurs hebben (digitale) bedrijfsadministratie in beslag genomen. Tegelijkertijd vonden er in België en Spanje doorzoekingen plaats bij 3 bedrijven die mogelijk samenwerken met het verdachte Nederlandse bedrijf. De NVWA-IOD heeft in Nederland 3 verdachten aangehouden.

In beslagname administratie door NVWA-IOD
Beeld: ©NVWA

De NVWA-IOD verdenkt een bedrijf uit Oost-Nederland ervan dat het o.a. diepgevroren kippenvlees op papier verandert in andere producten – zoals vis - en het dan exporteert naar o.a. landen in Afrika. Daarvoor fraudeert het bedrijf vermoedelijk met officiële veterinaire certificaten en laadbrieven. Ook wordt het bedrijf ervan verdacht bij sommige zendingen gebruik te maken van schijnconstructies om de fraude mogelijk te maken. Het doel van deze vermoedelijke fraude is waarschijnlijk dat de ontvanger tot wel 70% minder importheffingen hoeft te betalen in het land van bestemming.

Effecten van fraude

Deze vorm van fraude is een risico voor de voedselveiligheid. Wanneer er iets mis blijkt te zijn met een levensmiddel, moet te achterhalen zijn waar het product vandaan is gekomen en aan wie het is geleverd. Deze zogeheten tracering is niet mogelijk als bijvoorbeeld kippenvlees op officiële documenten wordt veranderd in vis.

Ook is er sprake van oneerlijke concurrentie. Door te frauderen met documenten, levert het Nederlandse bedrijf een gunst aan zijn klanten in het buitenland. Daardoor kan het bedrijf mogelijk meer exporteren dan bedrijven die zich aan de regels houden. Bovendien kunnen de betrokken bedrijven in het buitenland producten goedkoper aanbieden dan hun concurrenten. Zij betalen immers aanzienlijk minder importheffingen dan zij zouden moeten betalen. Deze vorm van fraude werkt corruptie in de hand.

Daarnaast ondermijnt het frauderen met veterinaire certificaten het vertrouwen in officiële documenten.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Particulieren en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.