NVWA waarschuwt voor enkele chocoladeproducten van Ferrero

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om een aantal chocoladeproducten van Ferrero zoals Kindersurprise niet te eten. Ferrero heeft dinsdagochtend de NVWA laten weten dat producten uit een fabriek in Aarlen in België ook zijn geleverd in Nederland. Deze producten zijn mogelijk gerelateerd aan gerapporteerde gevallen van salmonella in Europa. Dat wordt nog onderzocht in Europa en Nederland.

Veiligheidswaarschuwing producten Ferrero (Ferrero)
Beeld: ©Ferrero

Partijen

Het gaat volgens Ferrero om de volgende partijen (update 14 april): terugroeping Ferrero producten

Ferrero

Bedrijven zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van het voedsel dat zij produceren. Ferrero werkt samen met de Europese voedselautoriteiten aan een onderzoek naar een mogelijk verband met een aantal gerapporteerde gevallen van salmonella. Via de fabrikant heeft op dit moment de NVWA geen klachten van consumenten uit Nederland ontvangen. Ferrero heeft de NVWA ook bericht dat geen van de Kinderproducten die op de markt zijn gebracht, positief zijn getest op salmonella. Desondanks adviseert het bedrijf consumenten de producten uit voorzorg niet te eten.

Onderzoek

De NVWA ziet er op toe dat afnemers van deze producten in Nederland de producten uit de handel halen. De Belgische autoriteiten zien toe op de situatie bij de Belgische fabriek.

Salmonella

Salmonella kan voorkomen in verschillende levensmiddelen, meestal in vlees. Maar kan ook via chocolade ziekte veroorzaken. Meestal zijn de klachten mild. Of in Nederland salmonella-infecties zijn ontstaan door de bewuste producten, is niet duidelijk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft twee meldingen gekregen over jonge kinderen die in februari ziek waren geworden door de salmonellabacterie. Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat het gaat om dezelfde stam als bij uitbraken elders in Europa, maar het is onbekend wat de kinderen hebben gegeten.

Meer informatie

Voor terugbetaling of informatie over de producten van Ferrero kunnen consumenten contact opnemen met de consumentenservice van Ferrero via Consumer.Service.benelux@ferrero.com of 00800 2104 2104.

Consumenten en bedrijven kunnen voor verdere vragen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA via 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team woordvoering van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.