Inspectieresultaten voedselveiligheid aanbod Too Good To Go-app 2022

Via de app Too Good To Go kunnen ondernemers een Verrassingspakket aanbieden. Daarin zitten voedingsmiddelen waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstrijkt. Doel is om voedselverspilling tegen te gaan. In 2022 controleerde de NVWA of aanbieders de regels rond het bewaren van voedsel naleven. En of zij hun klanten goed informeren.

In het kort: meeste bedrijven gaan verantwoord om met producten

  • De meeste ondernemers gaan verantwoord om met de producten die ze in het Verrassingspakket aanbieden. We constateerden weinig overtredingen rond temperatuur of houdbaarheid.
  • Wel moeten bedrijven hun klanten beter informeren over mogelijke allergenen in onverpakte levensmiddelen. Ook moeten aanbieders benoemen dat bederfelijke levensmiddelen bedoeld zijn om direct te consumeren.

Inspectieresultaten: enkele overtredingen, informeren kan beter

In 2022 inspecteerden we Verrassingspakketten van 51 bedrijven die hun pakket via de Too Good To-app aanbieden. We haalden pakketten op bij onder meer hotels, all you can eat-restaurants en kantines. In alle gecontroleerde pakketten zaten bederfelijke levensmiddelen, zoals belegde broodjes, vleeswaren of sushi.

Ongekoeld presenteren van voedsel

20 van de 51 Verrassingspakketten bevatten bederfelijke producten die eerder ongekoeld waren gepresenteerd. Denk aan saucijzenbroodjes die een tijd in een vitrine hebben gelegen. In 3 van deze 20 pakketten zaten levensmiddelen die langer dan 2 uur ongekoeld waren gepresenteerd. Oftewel 6% van het totaal aantal bezochte bedrijven. Ongekoeld presenteren van voedsel mag vanwege de voedselveiligheid maximaal 2 uur. Daarna moeten de producten worden weggegooid.

Ongekoelde presentatie

Ongekoelde presentatie
Ongekoelde presentatieAantal Verrassingspakketten
Voldeed17
Voldeed niet3
Brontabel als csv (83 bytes)

Temperatuur

Bij 20% van alle gecontroleerde pakketten constateerden we overtredingen op het gebied van temperatuur. Warme levensmiddelen werden bij een te lage temperatuur bewaard. En koude levensmiddelen juist bij een te hoge temperatuur. Sommige bedrijven bewaarden het pakket ongekoeld of onverwarmd tot het moment dat we de box kwamen halen. Mogelijk veroorzaakte dit de te hoge of te lage temperatuur van de levensmiddelen.

Temperatuur

Temperatuur
TemperatuurAantal Verrassingspakketten
Voldeed41
Voldeed niet10
Brontabel als csv (73 bytes)

Houdbaarheid

Bij 50% van de inspecties informeerde de Verrassingspakket-aanbieder ons niet over de houdbaarheid van zelfbereide, bederfelijke levensmiddelen. Aanbieders moeten benoemen dat deze levensmiddelen bedoeld zijn om direct te consumeren.

Houdbaarheid

Houdbaarheid
HoudbaarheidAantal Verrassingspakketten
Voldeed50
Voldeed niet1
Brontabel als csv (73 bytes)

Allergenen

Bij 45 van de 51 geïnspecteerde bedrijven bevatte het Verrassingspakket onverpakte levensmiddelen. Daarvan bood 36% onvoldoende informatie over allergenen. Bedrijven zijn verplicht om consumenten te informeren over allergenen in levensmiddelen die niet zijn voorverpakt. Dit staat ook in de algemene voorwaarden van Too Good To Go.

Allergenen

Allergenen
AllergenenAantal Verrassingspakketten
Voldeed29
Voldeed niet16
Brontabel als csv (72 bytes)

Informatie over Verrassingspakketten

Too Good To Go informeert aanbieders via hun algemene voorwaarden en een maandelijkse mailing. Ook biedt Too Good To Go een e-learning aan over de werking van de app. Deze e-learning gaat niet in op voedselveiligheid.

Maatregelen: geen maatregelen opgelegd

Wij voerden een zogenoemde monitorende inspectie uit. Bij zo’n inspectie leggen we geen maatregelen op. Wel zijn bij overtredingen de betrokken bedrijven hierop aangesproken. Er was geen direct gevaar voor de voedselveiligheid.

Vervolgaanpak: geen extra inspecties nodig

De meeste aanbieders van Verrassingspakketten gaan verantwoord om met hun producten. We zien daarom op dit moment geen reden om extra inspecties uit te voeren. We delen de resultaten met Too Good To Go. En we blijven de ontwikkelingen om voedselverspilling tegen te gaan volgen en voeren zo nodig opnieuw inspecties uit.