Blauwtongvirustype 3 veelvuldig aangetoond in Nederlandse knutten

Knuttensoorten die voorkomen op schapen- en rundveebedrijven, zijn veelvuldig besmet met blauwtongvirus serotype 3. Dit blijkt uit analyse door het NVWA Centrum Monitoring Vectoren (NVWA-CMV) en Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, onderdeel van Wageningen University & Research).

Inspecteur NVWA hangt knuttenval op bij koeienstal
Beeld: ©NVWA

Blauwtongvirus serotype 3 (BTV-3) werd in september 2023 voor het eerst vastgesteld in Nederland. Het virus verspreidde zich daarna razendsnel over een groot deel van Nederland. NVWA-CMV en WBVR* onderzochten welke knuttensoorten betrokken waren bij deze blauwtonguitbraak.

Voor het uitvoeren van dit onderzoek werden knuttenvallen opgehangen op zes schapen- en/of melkveebedrijven met blauwtong. Deze bedrijven bevonden zich allen in het midden van Nederland. Het CMV-laboratorium determineerde de aanwezige knutten op basis van microscopische analyse van de morfologische kenmerken tot op soort en geslacht. Vrouwelijke knutten van eenzelfde soort die al eerder een bloedmaal hadden gehaald bij een herkauwer (en die het virus dus zouden kunnen overdragen) werden gegroepeerd in zogenoemde pools. Vervolgens testte WBVR deze knuttenpools op aanwezigheid van BTV-3.

Meer informatie

Lees het hele bericht op de website van WBVR.

Voor vragen over het onderzoek kunnen journalisten contact opnemen met de woordvoerders van WBVR.