Risico's huishoudchemicaliën

Huishoudelijke producten die chemische stoffen bevatten kunnen een risico vormen. Vooral voor kleine kinderen en mensen die deze producten vaak gebruiken. Ook voor mensen met een allergie kunnen huishoudchemicaliën problemen geven. Aan huishoudchemicaliën kunnen stoffen toegevoegd zijn waar iemand gevoelig of allergisch voor is. Bijvoorbeeld conserveermiddelen of parfum.

Risicogroepen

  • Kleine kinderen; ongelukken kunnen bijvoorbeeld gebeuren doordat kinderen per ongeluk huishoudproducten met chemicaliën doorslikken.
  • Mensen met speciale hobby's zoals klussers; zij maken meer en vaker gebruik van huishoudchemicaliën.
  • Mensen die gevoelig of allergisch zijn voor een bepaalde stof zoals conserveermiddelen of parfum.

Mogelijke risico's

Gaat u niet volgens de voorschriften met chemische stoffen in consumentenproducten om? Dan kunnen deze producten slecht zijn voor uw gezondheid, direct of op langere termijn. De voorschriften vindt u op het etiket. Onjuist gebruik van producten met gevaarsymbolen op het etiket kan ook tot ongelukken leiden.

Ongevallen en risico's voorkomen

Lees het etiket van het product en bekijk de symbolen en gevaaraanduidingen die erop staan. Hiermee kunt u bepaalde risico's bij het gebruik voorkomen of vermijden. Houd u ook aan de voorzorgsmaatregelen op het etiket.

Etiketten en symbolen

huishoudchemicaliën bevatten chemische stoffen die gevaarlijk kunnen zijn. Daarom is het belangrijk de etiketten op deze producten goed te lezen. Hierop staan gevaarsymbolen, waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen. Met hulp van deze informatie kunt u de producten veilig gebruiken.

Lees meer over etiketten en gevaarsymbolen.

Tips voor veilig gebruik

  • Als u een product koopt, wees dan alert op gevaarsymbolen, gevaaraanduidingen en voorzorgsmaatregelen op het etiket. Vergelijk eventueel met andere producten.
  • Staat er een gevaarsymbool op het product? Lees de voorzorgsmaatregelen dan goed door en volg deze nauwkeurig op. Als u niet volgens de voorschriften met huishoudchemicaliën omgaat, kunnen deze producten mogelijk uw gezondheid schaden, direct of op langere termijn.
  • Houd huishoudchemicaliën buiten bereik van kinderen. Zorg ervoor dat ze er niet bij kunnen komen. Doe altijd de dop op de fles, ook tijdens het gebruik.
  • Mix huishoudchemicaliën niet met elkaar. Schenk ze ook niet over in andere flessen of verpakkingen.
  • Bent u allergisch voor een bepaalde stof zoals parfum of conserveermiddelen? Controleer dan goed de ingrediëntendeclaratie op het etiket. Vanaf bepaalde gehaltes moeten deze stoffen worden vermeld.
  • Twijfelt u over de risico's van een product of hoe ermee om te gaan? Vraag dan de verkoper of fabrikant om meer informatie.