Risico's imitatieproducten

Vooral jonge kinderen zien imitatieproducten aan voor echte levensmiddelen en eten of drinken deze dan op. Daarbij onstaan vaak gevaarlijke situaties.

Verstikking

Als uw kind een imitatieproduct of een afgebeten stukje hiervan doorslikt en in zijn/haar luchtpijp komt dan kan uw kind stikken. Bijvoorbeeld vaste zeep die op chocolade lijkt.

Verstopping of perforatie

Als uw kind harde voorwerpen of voorwerpen met scherpe randen opeet dan kan dit leiden tot perforatie en verstopping van zijn/haar darm/het darmstelsel. Bijvoorbeeld badproducten die erg lijken op een cupcake.

Vergiftiging

Als uw kind schadelijke stoffen van imitatieproducten opdrinkt of opeet dan kan dit leiden tot symptomen als prikkeling van slijmvliezen, misselijkheid, braken, buikpijn en vergiftiging. Bijvoorbeeld bij gekleurde lampenolie die lijkt op limonade.

Chemische longontsteking

Is er schuim bij het drinken of uitbraken van imitatieproducten met schuimende bestanddelen, dan kan uw kind een chemische longontsteking krijgen. Bijvoorbeeld bij shampoo in een 'frisdrankflesje'.

Tips om ongelukken te voorkomen

Verminder of vermijd bepaalde risico's. Volg bijvoorbeeld de volgende tips:

  • Overweeg voordat u een imitatieproduct koopt of het geschikt is voor gebruik in huis als u jonge kinderen hebt, of als deze regelmatig langskomen.
  • Houd imitatieproducten uit de buurt van kinderen.
  • Laat uw kind niet onbewaakt achter in de buurt van imitatieproducten.
  • Maak een kind ervan bewust dat het om een imitatieproduct gaat, dat dus niet om te eten of te drinken is.