Welke regels gelden voor handelaren van lachgas?

Verkoopt u patronen met lachgas? Let er dan op dat deze voldoen aan de regels van de Warenwet. Houd ook rekening met het verbod op lachgas voor recreatief gebruik, dat is ingegaan op 1 januari 2023.

Regels van de Warenwet

Alle producten en waren vallen onder de Warenwet. Dus ook patronen met lachgas. Een algemene eis is dat producten veilig moeten zijn. In het Warenwetbesluit drukvaten van eenvoudige vorm 2016 staan de speciale regels waar lachgaspatronen aan moeten voldoen.

Als lachgaspatronen worden gebruikt zoals de fabrikant het bedoeld heeft, leveren ze geen veiligheidsrisico op. Als u lachgaspatronen verkoopt, hoeft u dus geen extra maatregelen te nemen.

Verbod op lachgas voor recreatief gebruik

Sinds 1 januari 2023 is het niet langer toegestaan om lachgaspatronen te verkopen voor recreatief gebruik, dus voor gebruik als drug of roesmiddel. U mag de patronen wel verkopen voor gebruik in de keuken, dus om slagroom mee te spuiten.

Hoe kan ik controleren waar mijn klant de lachgaspatronen voor wil gebruiken?

Bij de verkoop moet in ieder geval aannemelijk zijn dat de klant de lachgaspatronen nodig heeft voor culinair gebruik. In de brochure Lachgasverbod per 1 januari 2023 van de Rijksoverheid staat waar u op kunt letten.

Voor winkels zijn dit de voorschriften:

  • U mag de slagroompatronen alleen verkopen aan consumenten van 18 jaar en ouder.
  • U mag een klant niet meer dan 1 verpakking van maximaal 10 ampullen verkopen. De aankoop moet ook passen binnen een normaal inkooppatroon. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat de klant steeds terugkomt om ampullen te kopen.
  • U mag de slagroompatronen niet verkopen in combinatie met producten waarmee lachgas als drug kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld: ballonnen.
  • De verpakkingen staan uit het zicht. U mag geen reclame maken voor lachgas en ook geen prijsacties doen.
  • U mag geen lachgas in gasflessen of grote tanks verkopen aan consumenten.

Heeft u een groothandel? Dan geldt onder meer dat u de slagroompatronen alleen mag verkopen aan bepaalde bedrijven, zoals horecazaken. Check hiervoor de SBI-code van het bedrijf bij de Kamer van Koophandel.

Verder geldt dat doorverkoop is verboden. Horecabedrijven of particulieren mogen dus niet zelf slagroompatronen verkopen of uitdelen.

Kijk voor een compleet overzicht van de regels en voorschriften in de brochure van de Rijksoverheid.

Wat kan ik als particulier doen als ik zie dat lachgas als partydrug wordt aangeboden?

Sinds 1 januari 2023 geldt een landelijk verbod op lachgas voor recreatief gebruik. Ziet u dat iemand lachgas aanbiedt op een festival? Of dat een winkelier slagroompatronen verkoopt aan minderjarigen? Deze persoon overtreedt de Opiumwet. U kunt dit melden bij de politie.