Melding doen over dieren en dierenwelzijn

Dieren moeten goed verzorgd worden. Dat geldt zowel voor boerderijdieren, als bijvoorbeeld voor dieren in dierenwinkels en honden en katten bij fokkers. Vermoedt u dat het dierenwelzijn in het gedrang komt? Meld het dan bij ons.

Dier in nood of gewond? Bel 144

Ziet u een dier in nood of is een dier gewond? Bel dan meteen 144. U kunt dit nummer bellen voor alle dieren, dus ook voor huisdieren.

Welzijn bij vervoer dieren

Heeft u signalen dat dieren die vervoerd worden, niet goed behandeld worden? Bijvoorbeeld bij veevervoer. Meld het ons.

Ik zie een dier dat last heeft van hitte of kou

Ziet u een dier in de wei staan op een hete, koude of natte dag? En is het dier onvoldoende beschermd tegen deze weersomstandigheden? Probeer dan eerst zelf met de veehouder in contact te komen, zodat hij de situatie kan herstellen. Lukt dit niet, dan kunt u bij ons een melding doen. Lees hoe u hittestress en koudestress bij dieren herkent. 

Voeg foto's en filmpjes toe

Geef bij uw melding de exacte locatie door. Vul een volledig adres of duidelijke coördinaten in. Voeg ook foto- of videomateriaal toe waarop de dieren en hun locatie duidelijk te zien zijn. Zonder deze informatie kunnen wij uw melding minder goed beoordelen. En soms zelfs niet in behandeling nemen. Heeft u geen foto- of videomateriaal? Dan kunt u het formulier Melding hittestress en koudestress niet gebruiken. Gebruik dan het formulier Melding welzijn boerderijdieren.

Welzijn boerderijdieren

Ziet u bijvoorbeeld een koe in de wei staan die er slecht aan toe is? Probeer dan eerst zelf met de veehouder in contact te komen, zodat hij de situatie kan herstellen. Lukt dit niet, dan kunt u bij ons een melding doen. 

Wilt u een melding doen over dieren in de kou? Lees eerst hoe u koudestress bij dieren herkent

Melding honden en katten

Is er mogelijk sprake van illegale import van een hond of een kat? Of houdt een fokker zich niet aan de regels? Meld het ons dan.

Huisdieren bij particulieren?

Wilt u een melding doen over een hond of kat die particulier gehouden wordt en niet goed behandeld wordt? Dat kan helaas niet bij ons. Bel in dat geval 144. 

Meld het ons, dan kunnen wij het risico op rabiës inschatten en aangeven of quarantaine nodig is.

Welzijn andere dieren

Is de huisvesting van een dierentuindier niet in orde? Of treft u een dood dier aan in een dierenwinkel? Geef het dan aan ons door. U kunt bij ons onder andere een melding doen over:

  • circusdieren
  • dierentuindieren
  • dieren in dierenwinkels
  • proefdieren

Melding overtreding regels bij dierziekte zoals de ophokplicht

Er gelden strenge regels bij de uitbraak van een dierziekte. Zoals een ophokplicht bij vogelgriep. Ziet u dat de regels niet goed worden nageleefd? Meld het ons.

Dode wilde (water)vogel gevonden?

Bekijk of en waar u dat kunt melden.

Diervoeder

Is er iets aan de hand met het voer voor uw (huis)dier? Merkt u bijvoorbeeld dat er iets in het voer zit dat er niet in hoort te zitten? Meld het ons.

Illegale handel beschermde en exotische dieren

Heeft u signalen dat er gehandeld wordt in beschermde dieren? Bijvoorbeeld via internetforums? Meld het ons dan.

Reuzenteek of tijgermug melden

Reuzenteek, tijgermug of andere exotische mug gezien? Zorg dat u een duidelijke foto heeft en meld het ons.

Rabiës (hondsdolheid) of andere dierziekte melden

Wilt u een dierziekte melden? Kijk bij Melding doen over dierziektes.

Wat doen wij met uw melding?

Als het nodig is, ondernemen wij direct actie. En soms is eerst meer onderzoek nodig. Bekijk hoe wij uw melding behandelen.