Europese adviezen

Europese wetenschappelijke comités beoordelen de veiligheid van diverse stoffen voordat die in bepaalde producten (cosmetica, voedingsmiddelen, enz.) mogen worden toegepast. Momenteel wordt ook geregeld hun opinie gevraagd over nanomaterialen.

Het Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) heeft diverse nanomaterialen voor cosmetica beoordeeld en ook algemene richtlijnen opgesteld voor de kwaliteit en volledigheid van veiligheidsdossiers van nanomaterialen.

Het Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks (SCENIHR) heeft algemene richtlijnen gepubliceerd over de risicobeoordeling van nanomaterialen en een specifiek advies uitgebracht over de toepassing van nanozilver.

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft een inventarisatie gemaakt van mogelijke consequenties van de toepassing van nanotechnologie voor de veiligheid van voedsel en diervoeder. Ook heeft EFSA richtlijnen opgesteld voor het beoordelen van nanotoepassingen. Sinds 2010 is er een 'Network for Risk Assessment of Nanotechnologies in Food and Feed', waarin informatie wordt uitgewisseld over onder andere testmethoden.