Wat is nanotechnologie?

De schaal van nanotechnologie is uiterst klein. Nanotechnologie is het domein van afmetingen kleiner dan ongeveer 100 nanometer, ofwel het 10.000e deel van een millimeter.

Op die schaal kunnen eigenschappen van materialen opeens veranderen. Bijvoorbeeld een stof die niet geleidend is, wordt in dit gebied opeens (super)geleidend. En een geleidende stof kan zijn geleidende eigenschappen juist verliezen.

In de wetenschap is nanotechnologie al jaren een bekend begrip. Veel technologische ontwikkelingen staan in het teken van miniaturisering. Dat betekent dat apparaten en hun onderdelen steeds kleiner worden. In de micro-elektronica hebben componenten al zulke kleine afmetingen dat we gaan spreken over nano-elektronica: op de nieuwste chips worden lijntjes van enkele tientallen nanometers breedte aangebracht.

Veelbelovende toepassingen zijn er onder andere op medisch gebied: nanodeeltjes kunnen gebruikt worden om stoffen selectief naar kankercellen te transporteren, die deze cellen dan zichtbaar of onschadelijk maken. Ook wordt er gewerkt aan ‘labs-on-a-chip’, waarmee op heel kleine schaal biologische processen bestudeerd kunnen worden.

Nanomaterialen zullen steeds vaker ook in consumentenproducten, levensmiddelen en verpakkingen tegenkomen. Dit kan gevolgen hebben voor de veiligheid en wetgeving en de manier waarop toezicht gehouden kan worden door de NVWA.