Roken op een terras: wat mag wel en wat niet?

Op een buitenterras mag gerookt worden. Maar er gelden wel voorwaarden. Roken op een binnenterras is niet toegestaan.

Wat zijn de regels voor roken op een terras?

Roken op een buitenterras is toegestaan als dit niet leidt tot rookoverlast binnen in het gebouw. Het is dus niet de bedoeling dat iemand in de deuropening gaat staan roken.

Voorwaarden voor terras

Verder moet een buitenterras aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het terras moet minstens aan 1 kant volledig open zijn.
  • De open kant mag niet afgeschermd zijn met plantenbakken of ander materiaal. Deze open kant mag ook niet aan een ander terras (bijvoorbeeld van een andere horecazaak) grenzen.
  • De open kant mag de bovenkant zijn. Maar dan mag deze niet afgeschermd zijn met een luifel of parasol.

Als uw zaak een buitenterras heeft aan meerdere kanten, dan geldt het terras aan elke zijkant als een apart terras. Een L-vormig terras aan bijvoorbeeld de voorkant en de zijkant van uw zaak, zijn dus 2 terrassen. Beide terrassen moeten aan de voorwaarden voldoen.

Geen rookruimte op een terras

Op een terras mag geen rookruimte staan.

Rookverbod op binnenterras

Het is niet toegestaan om te roken op een binnenterras, zoals een terras in een overdekt winkelcentrum. Omdat er in winkelcentra een rookverbod geldt, mag er ook niet op terrassen in winkelcentra gerookt worden.

Rookverbod in tenten op festivals en evenementen

Tenten op festivals en evenementen zijn geen terrassen. Daarom geldt er meestal een rookverbod. In ieder geval als er in de tent horecawerkzaamheden of muziekoptredens plaatsvinden. Lees meer over roken op festivals en evenementen.