Advies van BuRO over gebruik van geconcentreerd azijnzuur in de keuken

Azijn is een bekend ingrediënt in de keuken, bijvoorbeeld voor de bereiding van o.a. salades. Deze azijn heeft een concentratie van ongeveer 4 tot 10%.

Azijn wordt ook gebruikt om schoon te maken. Deze azijn heeft een concentratie tot ongeveer 15%. Deze schoonmaakazijn is niet bedoeld voor consumptie.

In 2017 bleek in sommige winkels azijnzuur verkrijgbaar te zijn als voedingsmiddel in een concentratie van 80%. Dit azijnzuur moest daarvoor door de consument zelf worden verdund tot een concentratie van 4%. Naar aanleiding van deze vondst heeft bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) onderzocht of er gezondheidsschade kan ontstaan als iemand per ongeluk een oplossing van meer dan 10% geconcentreerd azijn binnenkrijgt. Uit het onderzoek bleek dat er dan direct ernstige gezondheidsschade ontstaat.

BuRO heeft directeur Handhaving van de NVWA geadviseerd de azijnzuur in een concentratie van 80% niet meer aan te bieden als voedingsmiddel.