NVWA neemt 4 koffers met glasaal in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dinsdag 28 februari in samenwerking met de Douane en de Koninklijke Marechaussee 54 kilo glasaal in beslag genomen op luchthaven Schiphol. De 170.000 beschermde babypalingen werden aangetroffen in de koffers van 2 passagiers. Zij wilden vanaf Schiphol naar Maleisië vliegen. De 2 zijn aangehouden en in verzekering gesteld.

Zakken met glasaal
Beeld: ©NVWA

Medewerkers van de Douane troffen de 4 koffers aan tussen bagage voor een vlucht naar Maleisië. In de koffers zaten plastic zakken gevuld met water en jonge palingen. Omdat het vermoedelijk om Europese glasaal ging, werd de NVWA ingeschakeld.

Inspecteurs van de NVWA constateerden dat er in totaal 54 kilo glasaal in de koffers zat. Dat komt neer op zo’n 170.000 jonge palingen. De inspecteurs hebben die in beslag genomen. De Koninklijke Marechaussee heeft de mannen uit Maleisië aangehouden. De NVWA doet nader onderzoek.

Beschermd

Europese paling is een ernstig bedreigde en daarom beschermde diersoort. In de Europese Unie zijn strenge maatregelen genomen. Die komen erop neer dat im- en export van Europese paling is verboden.

Meer informatie

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team woordvoering van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.