NVWA houdt 5 verdachten aan voor illegaal vangen en verhandelen tapijtschelpen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de nacht van zondag 19 op maandag 20 maart 5 inwoners van de provincie Zeeland aangehouden. Zij worden verdacht van het op grote schaal illegaal vangen en verhandelen van tapijtschelpen. Rechercheurs en inspecteurs van de NVWA hebben de woningen en 3 bedrijfspanden van de verdachten doorzocht. Daarbij zijn o.a. tapijtschelpen, machines voor de verwerking daarvan en een groot contant geldbedrag in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op bankrekeningen, woningen en voertuigen van de verdachten.

Zakken met tapijtschelpen
Beeld: ©NVWA

De NVWA startte een strafrechtelijk onderzoek na verschillende anonieme meldingen over mogelijk grootschalige stroperij van tapijtschelpen op het Veerse Meer. De meldingen kwamen onder meer binnen bij het Team Criminele Inlichtingen van de NVWA-IOD. De concrete informatie die het onderzoek opleverde was aanleiding om in de nacht van 19 op 20 maart in te grijpen. Bij het onderzoek is de NVWA ondersteund door de politie en de FIOD. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Tijdens de actie werd gezien dat een aantal mannen op het Veerse Meer een grote hoeveelheid tapijtschelpen opviste. De vangst werd daarna in een auto geladen, waarmee één van de mannen naar een bedrijfspand reed. De stropers en een handelaar zijn daarop aangehouden.

Misdaad mag niet lonen

De NVWA-IOD doet nader onderzoek naar de omvang van deze stroperij door de verdachten. Uit voorzorg is beslag gelegd op bankrekeningen, woningen en auto’s. Wanneer er beslag ligt op vermogen, kunnen verdachten het niet meer wegsluizen. Na een veroordeling door de rechtbank kan het geld dat is verdiend met illegale activiteiten daardoor worden afgepakt. Want misdaad mag niet lonen.

Illegale visserij aanpakken

Visstroperij of illegale visserij is vissen zonder vergunning. Dit is schadelijk voor het milieu, voor de natuur en voor de mens. Visstroperij beschadigt watergebieden, verstoort de visstand en vermindert het aantal planten en dieren in wateren en plassen. Ook is visstroperij nadelig voor de beroepsvisserij en de sportvisserij. Daarnaast is er een risico voor de voedselveiligheid, omdat er geen enkele vorm van controle is en de herkomst van gestroopte vis en schelpdieren niet bekend is. De NVWA pakt samen met andere handhavende organisaties visstroperij dan ook stevig aan.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).

NVWA houdt 5 verdachten aan voor illegaal vangen en verhandelen tapijtschelpen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de nacht van zondag 19 op maandag 20 maart 5 inwoners van de provincie Zeeland aangehouden. Zij worden verdacht van het op grote schaal illegaal vangen en verhandelen van tapijtschelpen. Rechercheurs en inspecteurs van de NVWA hebben de woningen en 3 bedrijfspanden van de verdachten doorzocht. Daarbij zijn o.a. tapijtschelpen, machines voor de verwerking daarvan en een groot contant geldbedrag in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op bankrekeningen, woningen en voertuigen van de verdachten.