NVWA: gebruik geen therapeutische schommels

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om geen therapeutische schommels meer te gebruiken. Deze schommels leveren namelijk een ernstig risico op voor verwurging. Dit blijkt uit onderzoek van de NVWA. De therapeutische, sensorische of yoga schommel is een flexibele doek die in een lus wordt opgehangen en waar een kind in kan schommelen. Het product is met name ontworpen voor kinderen met prikkelverwerkingsproblemen.

Kind ligt in therapeutische schommel
Beeld: ©NVWA

Onderzoek toont ernstig risico therapeutische schommels aan

Aanleiding voor het onderzoek van de NVWA is de tragische dood van een kind. Het kind kwam om het leven doordat het doek van de therapeutische schommel om zijn nek gedraaid zat. Het onderzoek naar deze en 3 vergelijkbare schommels op de Nederlandse markt wijst uit dat bij dit type schommels een risico op verwurging is. Kinderen kunnen tijdens het spelen of experimenteren met hun hoofd verstrikt raken in het flexibele materiaal en buiten bewustzijn raken.

De NVWA ontdekte ook dat er wereldwijd 2 soortgelijke incidenten hebben plaatsgevonden. In 2020 raakte in Australië een 12-jarige jongen buiten bewustzijn doordat het doek van een soortgelijke schommel om zijn nek was gewikkeld. In 2021 kwam in de Verenigde Staten een 12-jarige jongen om het leven op deze manier.

Verkoop therapeutische schommels verboden

Bedrijven zijn ervoor verantwoordelijk dat hun producten aan de wettelijke veiligheidseisen voldoen. De NVWA controleert risicogericht of bedrijven zich aan deze regels houden. Het onderzoek heeft aangetoond dat het hier om een onveilig product gaat. Het is wettelijk verboden om onveilige producten op de markt te brengen. Daarom is de verkoop van deze schommels verboden.

De onderzochte schommels werden via webshops verkocht. De aanbieders is opgedragen de producten terug te roepen bij de consument. Hier is gehoor aan gegeven. Omdat het om online-verkoop gaat, weten de webshops wie deze producten gekocht hebben. Als u één van de onderzochte schommels heeft gekocht, bent u inmiddels via e-mail hiervan op de hoogte gebracht door de verkoper. De NVWA heeft aan de webshops gevraagd de producten van de aanbieders te verwijderen.

Op de Nederlandse markt worden ook soortgelijke schommels van andere merken aangeboden. De NVWA waarschuwt ook voor deze schommels, omdat het om hetzelfde type product gaat en er dus een ernstig risico is op een verwurging. De NVWA blijft de markt in de gaten houden en treedt op indien wordt geconstateerd dat bedrijven dit product blijven aanbieden.

Andere Europese toezichthouders worden/zijn door de NVWA op de hoogte gebracht zodat ook zij actie kunnen ondernemen. De NVWA heeft ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geïnformeerd, omdat deze schommels veel gebruikt worden door therapeuten.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).