NVWA handhaaft verbod smaakjes en verkoop op afstand voor tabak en vapes

Vanaf 1 juli 2023 mogen tabaksproducten en aanverwante producten niet meer op afstand worden verkocht. Dit betekent onder andere dat webwinkels en flitsbezorgers geen tabaksproducten, zoals sigaretten, shag, elektronische sigaretten (vapes) en hun navulverpakkingen mogen aanbieden. Ook gaat per 1 oktober het zogeheten smaakjesverbod in voor vapes en navulverpakkingen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of beide verboden worden nageleefd.

Vapen
Beeld: ©NVWA

Deze maatregelen maken onderdeel uit van het Nationaal Preventieakkoord van de Rijksoverheid en andere organisaties (zoals gemeentes en zorgaanbieders). Het doel is een rookvrije generatie in 2040. Om dit te bereiken worden verschillende maatregelen genomen, zoals het verhogen van accijns op tabak en het verminderen van het aantal verkooppunten.

Verkoop op afstand

Verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten op afstand wordt volledig verboden. Het verbod geldt daardoor niet alleen voor online verkoop zoals webshops, (flits)bezorgdiensten en social media maar ook voor bijv. telefonische verkoop. Ook buitenlandse winkels die online of telefonisch tabak, sigaretten, vapes en andere producten aanbieden aan Nederlandse consumenten, moeten hiermee stoppen. Daarnaast mogen Nederlandse bedrijven geen tabaksproducten, elektronische sigaretten en navulverpakkingen (met nicotine) meer verkopen aan consumenten in de Europese Economische Ruimte.

Smaakjesverbod

Het ‘smaakjesverbod’ is ingegaan op 1 januari 2023. Voor aanbieders geldt een uitverkooptermijn van 9 maanden, waarin zij hun voorraad vapes en navulverpakkingen (met en zonder nicotine) met een smaakje (anders dan de tabakssmaak) nog mogen verkopen. Na 1 oktober mag dat niet meer.

Toezicht NVWA

De regels rond de verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten staan in de Tabaks- en rookwarenwet. De NVWA houdt toezicht op de naleving van deze wet. Dat doet de NVWA risicogericht, onder andere naar aanleiding van meldingen. Afhankelijk van de ernst van de overtreding, legt de NVWA een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete op.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700. 

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.