Definitieve publicatie volgende fase in fytosanitaire wetgeving VK

Het VK heeft aangegeven dat per 31-1-2024 de "medium risk group" fytocertificaatplichtig wordt. De "high risk group" is dit al en moet al voorzien zijn van een fytocertificaat. Op dit moment is het nog niet duidelijk welke producten in deze groep vallen. Hier is opheldering over gevraagd in het VK.

Het kan dus zijn dat deze lijst op korte termijn moet worden uitgebreid. De verwachting is dat de volgende producten in de "medium risk group" vallen:

NVWA inspecteur controleert kar met bloemen
Beeld: ©NVWA

Snijgroen en snijbloemen (origine EU)

  • Siertakken van naaldbomen Conifers (Pinales). Een kerstboom zonder kluit is een siertak. Siertakken van naaldbomen groter dan 3 meter zijn al fytocertificaatplichtig en kleiner dan 3 meter worden dit per 31-1-2024.
  • Levende delen, zoals snijbloemen en siertakken, van Prunus, Solanum lycopersicum, Solanum melongena en Zea mays.
  • Snijbloemen van Orchidaceae, Chrysanthemum (syn. Dendranthema), Dianthus (inclusief Dianthus barbatus (Duizendschoon)), Gypsophila en Solidago.

Waterplanten

  • Cryptocoryne, Hygrophila, Vallisneria.

Zaden

  • Prunus, Rubus, Zea mays.

Groenten en fruit

  • Voor groenten en fruit zien we inconsistenties. Aan het VK is hierover opheldering gevraagd. De verwachting is dat het merendeel in de "low risk group" valt en niet fytocertificaatplichtig is. Echter hierover kunnen we nog geen uitsluitsel geven. Consumptieaardappelen, Ullucus tuberosus en Momordica vallen in de "high risk group" en moeten wel voorzien zijn van een fytosanitair certificaat.

De actuele situatie is te vinden op de pagina Export planten, groenten, fruit, plantaardige producten.

Doordat de "medium risk group" fytocertificaat plichtig wordt, leidt dit tot een toename van het aantal inspecties. Om de toename van het aantal inspecties bij de keuringsdiensten te beperken is het Bedrijfscontrolesysteem opgezet waarbij erkende bedrijven zelf deze fytosanitaire controles mogen uitvoeren met behulp van eigen medewerkers die opgeleid zijn tot bevoegde fytosanitaire medewerkers.

Meer informatie is te vinden op de pagina Exporteren snijbloemen, groenten en fruit naar Verenigd Koninkrijk - erkenning bedrijfscontrolesysteem.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.