NVWA-IOD onderzoekt documentenfraude bij export kippenvlees

De NVWA-IOD heeft op maandag 2 oktober een bedrijfspand en een woning in de provincies Noord-Brabant en Zeeland doorzocht. Op de adressen zijn 2 verschillende bedrijven gevestigd. Dat gebeurde in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke fraude met documenten bij de export van o.a. kippenvlees naar Afrika. Rechercheurs hebben (digitale) bedrijfsadministratie in beslag genomen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

NVWA IOD inspecteur op kantoor achter beeldschermen
Beeld: ©NVWA

De NVWA-IOD verdenkt de 2 bedrijven ervan dat zij samenwerken bij de fraude met officiële  laadbrieven bij de export van kippenvlees. Op die manier verandert het diepgevroren kippenvlees op papier in andere producten, zoals runderpens. Het doel van deze vermoedelijke fraude is waarschijnlijk dat de ontvanger tot wel 30% minder importheffingen hoeft te betalen in het land van bestemming.

Effecten van fraude

Deze vorm van fraude is een risico voor de voedselveiligheid. Wanneer er iets mis blijkt te zijn met een levensmiddel, moet te achterhalen zijn waar het product vandaan is gekomen en aan wie het is geleverd. Deze zogeheten tracering wordt aanzienlijk moeilijker als bijvoorbeeld kippenvlees op officiële documenten wordt veranderd in runderpens.
 
Ook is er sprake van oneerlijke concurrentie. Door te frauderen met documenten, leveren de Nederlandse bedrijven een gunst aan hun klanten in het buitenland. Daardoor kunnen de bedrijven mogelijk meer exporteren dan bedrijven die zich aan de regels houden. Bovendien kunnen de betrokken bedrijven in het buitenland producten goedkoper aanbieden dan hun concurrenten. Zij betalen immers aanzienlijk minder importheffingen dan zij zouden moeten betalen. Deze vorm van fraude werkt corruptie in de hand.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Particulieren en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.