Demo’s afgifte elektronische fytosanitaire certificaten voor VK

Op 21 december 2023 kondigde de NVWA aan wat er wijzigt voor elektronisch certificeren. Daarvoor werden twee online demonstraties aangekondigd van het aanvragen van elektronische fytosanitaire certificaten. 

Vrachtwagens op veerboot van Stena Line
Beeld: ©NVWA

In de Nieuwsbrief van 21-12-2023 is aangekondigd dat Nederland voor de export naar het VK start met de uitgifte van Fytosanitaire certificaten per 31-1-2024 voor de sectoren:

  • CBB: bloembollen en vaste planten (ondergrondse delen);
  • CST: snijbloemen en potplanten;
  • CBN: bomen en jonge planten (start 15-2-2024).

De aanvrager vult de gegevens voor de exportaanvraag in, in e-CertNL. Dit systeem genereert een elektronisch certificaat als het mogelijk is en een fytosanitair certificaat als PDF. Is dit (nog) niet mogelijk dan wordt alleen een fytosanitair certificaat als PDF afgegeven. In de vorige Nieuwsbrief is aangegeven welke ICT aanpassingen noodzakelijk zijn. In de demo’s laten we zien wat er is veranderd om de afgifte van elektronische certificaten mogelijk te maken.

Aanpassingen aan Engelse zijde

Naast aanpassingen aan Nederlandse zijde zijn er ook aanpassingen nodig aan Engelse zijde (bij uw importeur of uw agenten). Deze moeten zich registreren bij IPAFFS en de training van DEFRA volgen om het elektronische certificaat te kunnen ontvangen en gebruiken.

Digitaal deelnemen aan demonstratie

Als u op de juiste datum en tijdstip op onderstaande link drukt kunt u digitaal deelnemen aan deze demonstratie. U hoeft zich dus niet van te voren aan te melden. Tijdens het testen was het niet nodig om vooraf TEAMS te downloaden. Onduidelijk is of dit voor alle situaties geldt dus log op tijd in.

15-1    15.00 - 16.30 uur
Demo elektronische fytosanitaire certificaten voor export naar het VK
Microsoft Teams-vergadering Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

22-1     15.00 - 16.30 uur
Demo re-export naar het VK
Microsoft Teams-vergadering Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

Bericht dat u krijgt om deel te nemen aan deze demo kan mogelijk in uw spam terechtkomen.
Gedurende de presentatie de microfoon graag uitzetten. Alleen aan bij stellen van vragen.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).