Ambrosia bestrijden in tuinen

Vetbollen en strooivoer, maar ook kippenvoer of duivenvoer kunnen zaden van hooikoortsplant ambrosia bevatten. Vogels gevoerd in uw tuin? Dan kan het zijn dat er ambrosiazaden in het voer zaten en u ambrosia in uw tuin aantreft. Lees dan hier hoe u de plant kunt bestrijden.

Wat kunt u doen?

U kunt op 2 manieren bijdragen aan de aanpak van ambrosia:

  1. Meld waarnemingen van ambrosia
  2. Bestrijd aanwezige planten in uw tuin in 2 stappen

Stap 1 Trek de plant voor de bloei uit de grond

Trek ambrosiaplanten met de hand uit de grond, met wortel en al. Dat is de meest effectieve bestrijdingsmethode van ambrosia. Doe dit voordat de planten bloeien, zodat er geen pollen loskomen en de plant geen zaad kan vormen. Begin augustus is de plant meestal groot genoeg om te herkennen en bloeit dan nog niet.

Verwijdert u toch planten in het bloeiseizoen, van eind augustus tot oktober? Doe dat dan in de namiddag, omdat de meeste ambrosiapollen vrijkomen in de ochtend. Als het niet gelukt is om de plant met wortel en al te verwijderen, dan kan de plant snel weer uitlopen. Probeer daarom nieuw uitgelopen planten opnieuw in zijn geheel te verwijderen.

Voorzorgsmaatregelen

Voorkom allergische (huid)reacties en draag volledig dekkende kleding en handschoenen bij het handmatig verwijderen en maaien. Verwijdert u ambrosia tijdens het bloeiseizoen? Draag dan ook een mondkapje en een veiligheidsbril.

Stap 2 In een afgesloten zak in de vuilnisbak

Stop de planten die u uit de grond hebt getrokken in een afgesloten plastic zak. Doe deze zak bij het huishoudelijk afval in de grijze container.

Doe ambrosiaplanten niet in de groencontainer, omdat het risico dan groot is dat ambrosiazaden alsnog worden verspreid, bijvoorbeeld via compost.

Maaien in september

Heeft u zoveel ambrosiaplanten in de tuin dat handmatig verwijderen echt niet meer mogelijk is, dan kunt u de ambrosiaplanten ook maaien. Het beste maaimoment is begin september.

Maait u de planten eerder weg, dan kunnen de planten weer uitgroeien en alsnog zaden produceren. Maait u later, dan kunnen de gevormde zaden zich verspreiden.

Op plekken waar veel ambrosia staat, moet de maaihoogte 2 tot 6 centimeter zijn. Staan de ambrosiaplanten in een dicht grasveld, dan is 10 centimeter een goede maaihoogte.

Het gras voorkomt vervolgens dat de ambrosiaplanten weer gaan groeien. Komen er toch weer planten op, maai dan een tweede keer.

Meer weten?

Lees de folder Ambrosia bestrijden voor particulieren.