Klachten door cosmetica voorkomen: tips voor consumenten

Cosmetica is bij normaal gebruik veilig. Toch kunt u klachten krijgen, zoals uitslag, jeuk of ontstoken ogen. Lees wat u zelf kunt doen om dit te voorkomen.

Tips bij aankoop en gebruik van cosmetica

Gezondheidsklachten ontstaan meestal door verkeerd gebruik. Ook kunt u last krijgen van irritatie of een allergische reactie. Dat kan ook gebeuren bij producten die verder veilig zijn en aan alle regels voldoen. Deze tips helpen u veilig om te gaan met cosmetica, en het risico op klachten zo klein mogelijk te houden.

 • Lees het etiket
  Bij eventuele risico’s staat er een waarschuwing op het etiket.
 • Kijk naar de ingrediënten
  Op het product staat welke stoffen erin zitten. Mogelijk bent u allergisch voor een van de deze stoffen. Dan kunt het product beter niet gebruiken.
 • Kijk kritisch naar aanduidingen als ‘hypo-allergeen’, ‘dermatologisch getest’ en ‘pH-neutraal’
  Producten met deze termen bevatten vaak minder of geen ingrediënten die klachten kunnen veroorzaken. Maar ze bieden geen garantie.
  • hypoallergeen
   Dit betekent dat de kans op een allergische reactie klein is. Maar de term is niet wettelijk beschermd. De fabrikant mag dus zelf bepalen of dit op het etiket komt.
  • dermatologisch getest
   Dit houdt in dat het product door dermatologen (huidartsen) getest is op vrijwilligers. Het zegt niet waarop getest is of wat de uitslag van de test was.
  • pH-neutraal
   Als de pH rond de 5 ligt, is de zuurgraad van het product ongeveer gelijk aan de zuurgraad van de huid. Daardoor is er minder kans op irritatie. Maar dat zegt verder niets over de ingrediënten in het product.
 • Let op de houdbaarheid
  Cosmeticaproducten hebben een bepaalde houdbaarheid. Er staat een tenminste-houdbaar-tot-datum op. Als een product langer dan 30 maanden houdbaar is, gebruikt de fabrikant het symbool ‘open potje’. Dat geeft aan hoe lang het product nog houdbaar is na opening. Gebruik het product daarna niet meer.
Symbool open potje
Beeld: ©Kennedy, Wikimedia Commons
Het symbool van het open potje. 12M geeft aan dat het product na openen nog 1 jaar (12 maanden) houdbaar is.

Meer informatie

Kijk voor meer praktische tips op deze websites van het RIVM:

Als u klachten krijgt na gebruik van een cosmeticaproduct

Krijgt u toch huidklachten of andere gezondheidsproblemen door het gebruik van een cosmetisch product? Dan bent u misschien allergisch voor een stofje dat in het product zit. U kunt dan het beste naar uw huisarts gaan. Die kan u eventueel doorsturen naar een dermatoloog voor een allergietest. Als u weet voor welke stof u allergisch bent, kunt u producten met die stof voortaan vermijden.

Eventueel kunt u uw klachten ook online melden bij het Klantcontactcentrum van de NVWA. Als er vaak meldingen over een bepaald product of ingrediënt binnenkomen, kan dat aanleiding zijn voor nader onderzoek.