Etikettering energielabels huishoudelijke apparaten

Producenten en leveranciers zijn wettelijk verplicht een energielabel voor elektrische huishoudelijke apparatuur te maken. Winkeliers moeten deze goed zichtbaar op het apparaat plaatsen. De NVWA controleert of deze energielabels aanwezig zijn. We kijken ook of de informatie daarop klopt, en of de labels juist zijn aangebracht.

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoeveel energie een apparaat gebruikt. Maar het geeft ook informatie over het geluidsniveau, watergebruik en andere zaken. De EU bepaalt welke elektrische huishoudelijke apparaten een energielabel moeten hebben.

Dit label helpt consumenten om het meest energievriendelijke model te kopen. Hierdoor gebruiken ze minder energie. Tegelijk worden producenten zo door de kopers gemotiveerd om hun producten energiezuiniger te maken.

Er zijn ook andere energielabels. Op de website Energielabel.nl vindt u informatie over energielabels auto's en energielabels woningen.

Hoe controleren wij energielabels?

Wij controleren of bedrijven zich aan de wettelijke eisen bij energielabels voor huishoudelijke apparaten houden. Tijdens inspecties bij verkopers zoals (web)winkels, bekijken we of de labels op de juiste manier aanwezig zijn. Via een steekproef bij een aantal producten kijken we of de juiste informatie op de labels staat. Dit doen we in opdracht van het ministerie van EZK.

Wat controleren we?

We houden toezicht op de energielabels op huishoudelijke apparaten zoals afzuigkappen, airconditioners, cv-ketels, boilers en geisers, koelkasten en vriezers, ovens, stofzuigers, televisies, vaatwassers, ventilatie-units, verlichting, wasdrogers, wasmachines, warmtepompen, warmatertanks, en zonneboilers.

Zie ook het overzicht met energiebesparende eisen bij 15 productgroepen van de Europese Commissie.

Wat controleren we niet?

Er zijn ook een energielabels voor woningen, auto’s en autobanden. Hierop houdt de Inspectie Leefomgeving en Transport toezicht.

Meer informatie