Gelekoortsmug

De gelekoortsmug (Aedes Aegypti) is een exotische mug die voorkomt in de tropen en subtropen. In ons land zijn enkele gelekoortsmuggen aangetroffen op bedrijven, die handelen in tweedehandsbanden uit risicogebieden en op Schiphol. De NVWA controleert de locaties waar gelekoortsmuggen zijn gesignaleerd.

Verspreiding

De gelekoortsmug (Aedes aegypti) komt voor in de tropische regio’s van Azië, Afrika, Zuid- en Midden-Amerika. Via internationale transporten kan de mug zich verspreiden naar andere delen van de wereld. Ook in Nederland bestaat er daarom een kleine kans dat deze exotische mug ‘meelift’ met een vliegtuig of schip.

De NVWA houdt toezicht op de eventuele verspreiding van exotische muggen via muggenvallen. Deze zijn geplaatst op plekken waar internationaal transport plaatsvindt zoals bij bedrijven waar tweedehands banden worden geïmporteerd, in de zeehavens en op Schiphol.

De gelekoortsmug legt eitjes in kleine stilstaande bakjes met water zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes. Ook water in gebruikte banden, dakgoten en regentonnen is een geschikte broedplaats. Grote wateroppervlakten zoals sloten, kanalen en plassen zijn dat niet.

Overdracht van ziekten

De gelekoortsmug steekt met name overdag.. De kans dat de gelekoortsmuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten kunnen overdragen is te verwaarlozen. Omdat in Nederland geen gele koorts, knokkelkoorts (dengue), chikungunya en zikakoorts voorkomt, kan de mug die ziekten ook niet overdragen op de mens. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het RIVM.

Vondsten Gelekoortsmug

Wilt u weten waar de Gelekoortsmug in Nederland is gevonden? Kijk dan de pagina Vondsten.

Hoe kan ik een vondst van een Gelekoortsmug melden?

Heeft u een mug gezien waarvan u denkt dat het een Gelekoortsmug is? Probeer de mug te vangen of dood te slaan. Maak dan een aantal foto’s van deze mug tegen een neutrale achtergrond, zoals een muur of stuk papier. Dit kan prima met de meeste smartphones. Voeg deze foto's toe aan uw melding. Bewaar de mug voor mogelijk onderzoek.

Om te zien om welke soort mug het gaat kunt u de website  soortenbank.nl of de  soortzoeker steekmuggen bekijken.