De NVWA onderzoekt na meldingen van consumenten of artsen de bron van een voedselvergiftiging door het norovirus. Dit doen we samen met de GGD-en en het RIVM. Daarnaast monitoren we of het norovirus aanwezig is in levensmiddelen.

Bedrijf? Meld besmetting met norovirus

Lees meer over melden van onveilige levensmiddelen.

Hoe raakt u besmet met het virus?

U kunt besmet rijken via ontlasting en braaksel van geïnfecteerde personen. Het virus is zeer besmettelijk. Meestal vindt besmetting plaats van mens op mens, bijvoorbeeld via trapleuningen of deurklinken. Slechte (handenwas) hygiëne is hierbij een belangrijke factor.

In circa 15% van de besmettingen is besmet voedsel de bron van het virus. Voedsel raakt besmet in de productiefase tijdens de kweek en oogst, bijvoorbeeld bij schelpdieren, groente en fruit. Echter het meeste voedsel raakt besmet tijdens de verwerkingsfase en bereidingsfase, door personen met een norovirusinfectie.

Zie ook