Roken op een festival of evenement: wat mag wel en wat niet?

Op festivals en evenementen mag binnen meestal niet gerookt worden. Ook niet in een feesttent of festivaltent. Buiten roken is vaak wel toegestaan. Lees hier hoe het precies zit.

Rookverbod op festival of evenement

U mag niet roken op de volgende plekken:

  • in een tent (of andere binnenruimte) waar een bar of keuken staat
    Deze ruimtes worden namelijk gezien als horeca. En in de horeca geldt een rookverbod.
  • in een tent (of andere binnenruimte) waar mensen aan het werk zijn
    Bijvoorbeeld: horecamedewerkers, beveiligers of artiesten. Zij hebben namelijk recht op een rookvrije werkomgeving.

Let op: ook vapen valt onder het rookverbod.

Rookt u toch op deze plekken? Hiermee kunt u de organisator van het festival of evenement ernstig benadelen. Deze kan er een hoge boete voor krijgen.

En roken in de buitenlucht?

In de buitenlucht mag meestal wel gerookt worden. Tenzij de organisator van het festival of evenement dit niet toestaat. De organisator mag zelf bepalen of het terrein of een deel daarvan rookvrij is. Houd u aan de regels van de organisator en volg de instructies op.

Waarop moet de organisator letten als festivalbezoekers willen roken?

Houd als organisator rekening met het volgende op uw evenement of festival.

Rookverbod in de horeca

Is de functie van een tent op een evenement vergelijkbaar met een vaste horecalocatie? En bevindt de keuken of bar zich in de tent? Dan gelden voor de tent dezelfde regels als voor een horeca-inrichting. Roken is er niet toegestaan.

Rookverbod in tenten waar mensen aan het werk zijn

Uw beveiligers, horecamedewerkers en andere werknemers hebben recht op een rookvrije werkplek. Er mag dus niet gerookt worden in tenten of binnenruimtes waar mensen aan het werk zijn.

Rookverbod bij kunst en cultuur

Het rookverbod geldt ook voor tenten of overkappingen waar activiteiten op het gebied van kunst en cultuur plaatsvinden. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een poppodium of een optreden van een band of dj. In deze tenten mag ook niet gerookt worden als de tent aan één of meerdere zijden geopend is of alleen is overkapt.

Boete bij overtreding rookverbod

Organiseert u een evenement en houdt u zich niet aan de regels van het rookverbod? Dan kunt u een boete krijgen. Het precieze bedrag hangt af van het aantal overtredingen dat onze inspecteurs constateren. En of u al eerder een boete heeft gekregen voor een soortgelijke overtreding.

Tabaksverkoop op festival of evenement

Houd als organisator rekening met het volgende op uw evenement of festival:

Reclameverbod

Het is verboden om reclame te maken voor tabaksproducten en aanverwante producten als vapes. Reclame voor kruidenproducten die bedoeld zijn om te roken mag ook niet.

Uitstalverbod

De rookwaren mogen niet zichtbaar zijn in of bij het verkooppunt.

Leeftijdsgrens

Het is verboden tabaksproducten of aanverwante producten te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Bij ieder verkooppunt moet duidelijk en goed leesbaar staan wat de leeftijdsgrens is.

Verbod op sigarettenautomaat

U mag geen tabaksautomaat plaatsen die bezoekers zelf kunnen bedienen.