Schelpdieren rapen, bereiden en eten

Risico eten (zelfgeraapte) schelpdieren

Zelf rapen van schelpdieren is niet altijd verstandig. Deskundigen onderzoeken regelmatig monsters van het zeewater en van de schelpdieren op aanwezige schadelijke stoffen. Consumptie daarvan kan zorgen voor vervelende klachten zoals buikloop, overgeven en buikkramp.

Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar zodra er sprake is van schadelijke stoffen in de schelpdieren in de gebieden waar ze opgroeien, legt de NVWA direct voorzorgsmaatregelen op, zodat deze schelpdieren niet in het handelskanaal terecht kunnen komen.

Omdat de natuur over een behoorlijk herstelvermogen beschikt, kan meestal na een korte periode de visserij weer hervat worden.

Particulieren mogen in de kustgebieden voor eigen gebruik maximaal 10 kg schelpdieren rapen per persoon per dag. Dit is echter wel verbonden aan een aantal voorwaarden. Deze schelpdieren mogen daarbij niet in de handel worden gebracht. Restaurants, winkels of verwerkende bedrijven mogen enkel schelpdieren kopen, verwerken en/of verkopen wanneer ze via de erkende bedrijven in de handel zijn gebracht.

Tips schelpdieren bereiden en veilig eten

Op de website van het Voedingscentrum vindt u meer informatie over de risico's van schelpdieren en hoe u schelpdieren veilig bewaart, bereidt en eet.