Vergunning voor tatoeëren of piercen

Zonder vergunning mag u geen tatoeage, permanente make-up of piercing zetten in uw studio. U kunt een vergunning aanvragen bij de GGD. De NVWA controleert of tattooshops en piercingstudio's werken met een vergunning.

Hoe vraag ik een vergunning aan voor mijn tattooshop of piercingstudio?

Als ondernemer kunt u een vergunning aanvragen bij de GGD in uw regio. Dit kan via het online formulier.

Een medewerker van de GGD komt bij u langs en beoordeelt of uw studio voldoet aan de eisen voor hygiëne en veiligheid. Werkt u vanuit huis of huurt u als zelfstandig ondernemer een stoel in een studio? Ook dan heeft u een vergunning nodig. De vergunning is 3 jaar geldig.

De vergunning is voor de locatie, niet voor een individueel persoon. Werkt u op meerdere plekken? Of heeft uw bedrijf meerdere locaties of filialen? Vraag dan voor iedere locatie een vergunning aan.

Heb ik een vergunning nodig voor tatoeëren of piercen op een evenement?

Wilt u als tattoo artist, body piercer of PMU-specialist werken op een andere locatie dan uw studio? Bijvoorbeeld op een festival, kermis of ander evenement? Dit is mogelijk als de organisator van het evenement een vrijstelling van de vergunningsplicht heeft aangevraagd bij de GGD.

De vrijstelling is geldig voor de duur van het evenement. Een ander woord voor vrijstelling is tijdelijke ontheffing. Op de website veiligtatoeerenenpiercen.nl kunt u zien welke evenementen een tijdelijke ontheffing hebben gekregen.

Zijn er uitzonderingen op de vergunningsplicht?

U heeft geen vergunning nodig voor:

Hoe kunnen mensen zien dat ik een vergunning heb?

In de openbare database van het RIVM staan alle studio's met een vergunning. Uw studio komt hier ook in als u een vergunning heeft. In de database kunt u ook zien tot wanneer uw vergunning geldig is, en welke evenementen een tijdelijke ontheffing hebben gekregen.

Meld overtredingen bij ons

Ziet u dat een collega zonder vergunning werkt? Meld dat dan bij ons. De GGD heeft niet kunnen controleren of deze ondernemer veilig en hygiënisch werkt. Door overtredingen bij ons te melden helpt u voorkomen dat uw branche een slechte naam krijgt.