Waar moet ik op letten bij het kopen van vapes?

Net als gewone sigaretten zijn elektronische sigaretten (e-sigaretten of vapes) schadelijk voor de gezondheid. Wilt u toch vapes kopen? Of willen uw kinderen graag vapen? Lees wat u kunt doen om de gezondheidsschade zoveel mogelijk te beperken.

Verkoop aan minderjarigen is verboden, meld overtredingen

De overheid wil jongeren ontmoedigen om te gaan roken. Daarom is het verboden om sigaretten, shag en andere rookwaren te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Dit verbod geldt ook voor vapes en e-liquids. Het is ook niet toegestaan om reclame te maken voor deze producten, ook niet via sociale media.

Verbod op vapes met een smaakje

Sinds 1 januari 2024 mogen er geen vapes met smaakjes meer verkocht worden. Want juist door smaakjes als aardbeienijs en hazelnootpasta is vapen erg populair geworden bij jongeren. Het smaakjesverbod is ingevoerd om vapen minder aantrekkelijk te maken voor jongeren.

Meld overtredingen bij de NVWA

Merkt u dat jongeren vapes, snus (nicotinezakjes), sigaretten of andere tabaksproducten kunnen kopen bij een (web)winkel of via social media? Of op internet reclame voor vapen te zien krijgen? Meld het dan bij ons! Ook een overtreding van het smaakjesverbod kunt u bij ons melden.

U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen via 0900-03 88.

Koop vapes die aan de Nederlandse eisen voldoen

Koopt u vapes en e-liquids (navulvloeistoffen) voor uzelf of een andere volwassene? Koop dan het liefst bij Nederlandse winkels. Deze winkels mogen alleen producten verkopen die voldoen aan de strenge Nederlandse wetgeving. In andere landen zijn de eisen soms minder streng, zeker in landen buiten Europa.

In de praktijk zijn er helaas ook in Nederland vapes te koop die niet voldoen aan de eisen. Gebruik daarom ook deze tips:

  • Controleer of vapes een Nederlandse gezondheidswaarschuwing hebben.
  • Check het etiket: vapes mogen maximaal 20 mg/ml nicotine bevatten.
  • Check de inhoud: vapes mogen maximaal een volume van 2 ml bevatten, bij navulverpakkingen mag het volume maximaal 10 ml zijn.
  • Lees de bijsluiter.

Meld onveilige producten bij de NVWA

Wij controleren of verkopers, producenten en importeurs zich aan de wettelijke regels voor e-sigaretten houden. De navulverpakking moet bijvoorbeeld kindveilig zijn. En de hoeveelheid nicotine mag niet boven het wettelijk maximum uit komen. Onveilige producten, waaronder snus (nicotinezakjes), kunt u bij ons melden.

Waarom zijn er zoveel regels voor vapes en e-liquids?

De wettelijke regels zijn er om de gezondheid van consumenten zoveel mogelijk te beschermen. Vapen is namelijk slecht voor de gezondheid. De damp van een e-sigaret bevat schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Een deel van deze stoffen kan kankerverwekkend zijn. Op rokeninfo.nl, de website van het Trimbos Instituut, leest u hoe vapen de longen kan beschadigen.

Vapen is populair onder jongeren. Dat is zorgelijk, omdat jongeren makkelijker verslaafd raken aan nicotine. Het vapen kan een opstap zijn naar gewone sigaretten. Voor jongeren zijn de gezondheidsrisico's van roken nog groter dan voor volwassenen.

Is vapen beter dan roken?

Bij het vapen komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij de verbranding van tabak. Maar ook bij het vapen krijgt u schadelijke stoffen binnen en brengt u uw gezondheid in gevaar. Daarom raden artsen en andere gezondheidsdeskundigen vapen in het algemeen af. Sommige mensen gebruiken het als hulpmiddel om volledig te stoppen met roken. Maar u kunt beter voor een andere stopmethode kiezen. Door de e-sigaretten blijft u er juist aan gewend om te roken.