Inspectieresultaten vlees en vleesproducten

De NVWA inspecteerde in 2018 222 keer vervoersmiddelen die een vlees-of visproduct vervoerden. Er zijn niet vaak afwijkingen aangetroffen die een bestuurlijke boete rechtvaardigen. Wel is er ruimte voor verbetering op het gebied van de hygiëne in het vervoersmiddel en de etikettering.

In 2012 heeft de NVWA een monitoringsonderzoek uitgevoerd naar het totaal vetgehalte en het gehalte aan verzadigde vetzuren in de groep ‘grote’ hartige snacks. Doel van dit onderzoek is een beeld krijgen van de variatie in het vetgehalte en het gehalte aan verzadigde vetzuren in vergelijkbare producten hartige snacks. Het onderzoekt toont aan dat het vetgehalte en de vetzuursamenstelling van dezelfde soorten snacks kan aanzienlijk verschillen. Fabrikanten van onder meer saucijzenbroodjes, frikadellen, hamburgers kunnen hun snacks dus gezonder maken door de vetzuursamenstelling te verbeteren.

Eind 2010 en begin 2011 zijn 154 producten vleesbereiding en vleesproducten bemonsterd in supermarkten, waarna de monsters zijn geanalyseerd op vetgehalte en de vetzuursamenstelling.
Uit de analyses blijkt dat de grootste verschillen in vetgehalte (in % van het product) worden aangetroffen in de categorie vleesproducten: boterhamworst, gewone rookworst, leverworst en salami.