Schoon aanleveren van vee bij slachthuis

Op de huid van slachtvee zit vaak mest. Hierdoor kan het vlees tijdens de slacht besmet raken met E-coli, campylobacter of salmonella. Dat kan een gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Daarom moeten dieren zo schoon mogelijk naar de slacht. Veehouders lezen hier welke maatregelen helpen om dieren schoon af te  leveren bij het slachthuis.

Waarom moeten dieren schoon naar de slacht?

Mest op de huid van slachtdieren kan zorgen voor karkasbezoedeling. Dit houdt in dat er tijdens de slacht mest op het vlees van het gedode dier terechtkomt. Hierdoor kan het vlees besmet raken met schadelijke bacteriën.

Hoe houd ik mijn vee schoon?

U kunt uw vee schoon houden door bijvoorbeeld droog en schoon strooisel te gebruiken of de rug en achterhand te scheren van rundvee. Scheren van de huid of vacht voorkomt zweten en vermindert daarmee de kans op een natte of vuile vacht.

Meer hygiënetips slachtdieren

Mijn dieren zijn erg vies, wat kan ik doen?

U kunt dieren die buiten hebben gelopen, een week voor de slacht binnen houden. Geef de dieren in de stal schoon strooisel zodat de vacht kan drogen en schoner blijft. Meer informatie hierover vindt u in de brochure van de Belgische FAVV over het schoon houden van slachtdieren.

Hoe kan ik dieren schoon vervoeren naar het slachthuis?

Met schoon strooisel in de veewagen vervoert u dieren schoon naar het slachthuis. Zorg er ook voor dat de dieren al schoon en droog zijn voor ze op transport gaan. En laad de veewagen niet te vol met dieren, zodat de dieren elkaar niet bevuilen.

Wat doet het slachthuis als dieren niet schoon zijn?

Het slachthuis kan besluiten dat de dieren niet schoon genoeg zijn om te slachten als deze vies binnen komen. Ook de dierenarts van de NVWA kan dit besluiten als hij de dieren keurt voor de slacht. De dierenarts geeft het slachthuis dan de opdracht om maatregelen te nemen om het dier te reinigen.

Waar staat dit in de wet?

In de Europese hygiëneverordeningen staan eisen voor de reinheid van de dieren bij de veehouders en op het slachthuis. Ook zijn er voorwaarden voor het toezicht van de overheid op deze eisen. U vindt de eisen op de website van de Europese Commissie: