Tips voor kopen bij webwinkels

Producten die u via internet koopt moeten veilig zijn. Doe daarom eerst wat huiswerk voordat u online koopt. Lijkt een aankoop te mooi om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

Veilige producten kopen

Voordat u producten koopt:

Vergelijk de prijs

Vergelijk de prijs van een product met de prijzen van andere aanbieders. Is de prijs veel lager dan bij andere winkels? Dan kan het zijn dat het product een andere kwaliteit heeft. Of dat het niet aan de Europese veiligheidseisen voldoet.

Check kwaliteitskeurmerk

Let op of de webwinkel een kwaliteitskeurmerk heeft. Dit geeft vaak een teken van de veiligheid van de producten die de webshop worden verkoopt.

Controleer CE-markering

Controleer of het consumentenproduct een CE-markering heeft. Dit geeft aan dat het product aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Als het géén CE-markering heeft, lijkt het er op dat de fabrikant onbekend is met de Europese veiligheidseisen. Het advies is om het product niet te kopen.

Veilige voedingsmiddelen kopen

Voordat u voeding koopt:

Let op bederfelijke levensmiddelen

Kijk voor de aankoop van voeding hoe de aanbieder deze bewaart, vervoert en levert. Bent u allergisch? Lees dan voor aankoop goed het etiket.

Zoek informatie over het product

Lees voordat u het product koopt alle informatie over het product goed door. Bent u allergisch voor een bepaalde stof, kijk dan of er een lijst van ingrediënten is.

Let op verboden stoffen in voedingssupplementen

Wees voorzichtig met de aanschaf van voedingssupplementen en kruidenpreparaten via internet. Er kunnen verboden stoffen in zitten. De NVWA houdt geen toezicht op buitenlandse webshops.

Europese veiligheidseisen

Als u bij een webwinkel buiten de EU koopt weet u niet of het product voldoet aan Europese veiligheidseisen. Fabrikanten binnen de Europese Unie moeten zich houden aan veiligheidseisen voor producten zoals elektrische apparaten en speelgoed.

Elektrische apparaten mogen bijvoorbeeld niet te warm worden. Ook moet in de handleiding staan waar u op moet letten bij het gebruik van het product. Denk aan waarschuwingen als 'Niet bedoeld voor kinderen jonger dan 3 jaar'.

Waar moet je op letten als je bij webwinkels buiten de Europese Unie (EU) koopt? Kijk op de website laatjenietinpakken.nl voor tips.

Hoe kan ik zien of ik buiten de EU koop?

Aan het adres van de verkoper kunt u meestal zien of u buiten of binnen de Europese Unie koopt. U vindt het adres van de verkoper vaak bij de contactgegevens van de webwinkel. Is de taal van de site in het Nederlands? Ook dan kan de verkoper een adres buiten de EU hebben.