Intermediairs inspectieresultaten mest 2021

In 2021 heeft de NVWA als onderdeel van de Versterkte Handhavingsstrategie (VHS) Mest inspecties uitgevoerd bij intermediaire ondernemingen in de mestketen.

In de VHS Mest zijn de intermediaire ondernemingen als risicovolle schakel in de mestketen geïdentificeerd. Intermediairs spelen door hun sleutelpositie in de mestketen een belangrijke rol bij het vervoer van mest. Het toezicht in 2021 op deze groep betreft vooral de naleving van de verplichtingen met betrekking tot de aan- en afvoer van dierlijke meststoffen, de mestopslagen en de verantwoordingsplicht.  

Samenvatting

Van de in totaal 16 geïnspecteerde intermediaire ondernemingen zijn bij 6 controles 1 of meerdere onderdelen niet-akkoord bevonden. Vanuit de laboratoria zijn 11 onregelmatigheidsmeldingen gedaan. Daaruit zijn bij de geïnspecteerde intermediaire ondernemingen 5 niet-akkoordbevindingen voortgekomen.

Vanaf 2020 worden 6 intermediaire ondernemingen intensief gecontroleerd.

De mate van naleving van de geïnspecteerde intermediaire ondernemingen kan niet geëxtrapoleerd worden voor de hele doelgroep, omdat bij het merendeel sprake was van een risicogerichte aanpak.

Inspectieresultaten

Reguliere controles intermediairs

De geselecteerde intermediaire ondernemingen worden bij de controle op voorwaarden gecontroleerd op de naleving daarvan. Voldoet de intermediaire onderneming niet aan 1 van de gestelde voorwaarden, dan is de controle niet-akkoord.

Van de 16 geïnspecteerde intermediaire ondernemingen zijn bij 6 intermediairs de inspecties als niet-akkoord afgedaan.

Bij deze ondernemingen zijn in totaal 7 niet-akkoordbevindingen gedaan. Dit kan bijvoorbeeld gaan om administratieve verplichtingen en het Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (VDM). Er kunnen meerdere niet-akkoordbevindingen per intermediair zijn geconstateerd (zie tabel 1).

Controles laboratoria op accreditatie eisen

Er zijn 18 controles op de accreditatie-eisen uitgevoerd bij laboratoria. Daarvan is 1 controle afgedaan als niet-akkoord (zie tabel 1).

Controles laboratoria en meldingen door laboratoria

De NVWA ontvangt meldingen als laboratoria onregelmatigheden van het aangeleverde mestmonster constateren. Naar aanleiding van deze meldingen voert de NVWA controles uit bij de intermediair waarvan het monster afkomstig is. In totaal zijn 11 controles bij intermediairs uitgezet. 5 controles waren niet-akkoord (zie tabel 1). Deze controles zijn opgenomen bij de reguliere controles intermediairs.

Geïntensiveerd toezicht intermediairs

In het kader van de VHS Mest zijn er vanaf medio 2021 en in 2022 6 doorlopende controles op de aan- en afvoer van dierlijke mest en administratieve verplichtingen in uitvoering (zie tabel 1).

Tabel 1: Controleresultaten intermediaire ondernemingen (peildatum 28-4-2022)

type inspectie Akkoord Niet-akkoord Totaal Niet-akkoordbevindingen
Reguliere controles intermediairs 10 6 16 7

Meldingen door laboratoria (verwerkt onder reguliere controles)

6 5 11
Geïntensiveerd toezicht intermediairs - - 6 -
laboratoria:
Controles laboratoria op accreditatie-eisen 17 1 18 1

Methode reguliere controles intermediairs

In totaal zijn 16 intermediaire ondernemingen fysiek geïnspecteerd. Deze controles zijn gebaseerd op selectie en analyse en zijn op 1 of meerdere onderdelen van de mestregelgeving gericht. Naast deze controles zijn in de tweede helft van 2021 en in 2022 controles op het naleefbeeld gestart.

Methode controles laboratoria en meldingen door laboratoria

Voor het analyseren van mestmonsters van mesttransporten wordt gebruikgemaakt van diverse laboratoria. Om te controleren of deze laboratoria nog steeds voldoen aan de accreditatie-eisen, voert de NVWA controles uit. In 2021 zijn 18 controles uitgevoerd. Tijdens deze controles en naar aanleiding van meldingen door de laboratoria kunnen onregelmatigheden/afwijkingen geconstateerd worden aan de verpakking van de mestmonsters en bijbehorende administratie. Naar aanleiding hiervan wordt bij de intermediairs waar deze mestmonsters vandaan komen, een controle uitgevoerd.

Maatregelen

Maatregelen intermediairs

Van de in totaal 6 controles bij intermediaire ondernemingen die als niet-akkoord zijn afgedaan, zijn 5 rapporten van bevindingen opgemaakt. Voor 1 controle die niet-akkoord was, is een proces-verbaal door de Politie opgemaakt. Er zijn door de NVWA geen schriftelijke waarschuwingen en proces-verbalen opgemaakt (zie tabel 2).

De 5 rapporten van bevindingen worden bestuursrechtelijk door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) afgehandeld. Het proces-verbaal dat door de Politie is opgemaakt, wordt afgehandeld door het Openbaar Ministerie (OM).

Tabel 2 Maatregelen intermediairs naar aanleiding van reguliere controles en meldingen laboratoria (peildatum 28-04-2022)

maatregelen

Aantal

Schriftelijke waarschuwing

0

Rapport van bevindingen

5

Proces-verbaal opgesteld door de Politie

1

Totaal

6

Maatregelen laboratoria

Voor de controle die niet-akkoord controle was, is een rapport van bevindingen opgemaakt. Dit rapport wordt bestuursrechtelijk door RVO afgehandeld.

Wettelijk kader

De Meststoffenwet bevat algemene regels over de productie, het verhandelen, vervoer en het gebruik van dierlijke meststoffen. Deze regels zijn in detail uitgewerkt in het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet (Ubm) en de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet (Urm) en gaan onder andere over registratie van ondernemingen en eisen voor het vervoer, zoals wegen, bemonsteren, vastleggen van laad- en loslocatie en het VDM. Bij het vervoer van dierlijke mest heeft ook de intermediair een administratie- en verantwoordingsplicht: hij is verplicht om gegevens op de voorgeschreven wijze tijdig, volledig en naar waarheid te verstrekken.

Vervolgaanpak

Door intensivering van de samenwerking met handhavingspartners is op operationeel niveau een meer integrale aanpak ontwikkeld. De handhavende partners – NVWA, OM, RVO en de omgevingsdiensten – werken in dit project nauw samen en de doelstelling is om door een stevige, projectmatige en integrale aanpak het naleefgedrag van intermediairs en hun klanten te verbeteren.