Extra aandacht voor bescherming van de dieren tegen hitte

Het is lekker weer en de temperatuur loopt op de komende dagen. Vanuit de NVWA voeren we in warme periodes controles uit bij veehouderijen en andere bedrijven waarbij er extra aandacht is voor de bescherming van de dieren tegen de hitte. We controleren of dieren in de wei voldoende beschermd worden tegen hitte en of er voldoende aandacht is voor goede klimaatbeheersing in stallen. Daarnaast zijn er extra controles op veetransporten als het warmer is dan 27 graden Celsius.

Koeien in schaduw onder een boom
Beeld: ©NVWA

Kalveriglo's

Kalveriglo's bieden geen bescherming tegen hitte. Op warme dagen kan de temperatuur in een kalveriglo snel oplopen. Hierdoor neemt het risico op hittestress bij de kalveren toe. De regels voor kalveren in kalveriglo’s zijn daarom ook aangescherpt. Bij een buitentemperatuur van 24 graden Celsius of hoger moeten de iglo's in de schaduw staan.

Over hittestress

Op de website van de NVWA kunt u meer lezen over hoe u hittestress bij de dieren kunt voorkomen en regels voor veehouders en vervoerders bij hitte, om te voorkomen dat de dieren last krijgen van hittestress.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.