Tweede R&O-verplichting transport vanwege Afrikaanse Varkenspest in Duitsland

In verband met de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland op een varkenshouderij, moeten lege en geladen vervoermiddelen voor evenhoevigen (varkens, runderen, schapen, geiten of herten) die terugkeren of komen uit Duitsland onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan.

Deze R&O-verplichting geldt ook voor vervoermiddelen van evenhoevigen die terugkeren of komen uit EU hoog-risicolanden voor AVP:

  • Bulgarije
  • Estland
  • Griekenland
  • Italië
  • Kroatië
  • Letland
  • Polen
  • Roemenië
Vrachtwagen op de weg met veetransport
Beeld: ©NVWA

Zie hiervoor ook onze website. Daarnaast geldt deze R&O-verplichting voor alle landen buiten de Europese Unie, oftewel derde landen.

De extra R&O van vervoermiddelen voor evenhoevigen moet worden uitgevoerd op een erkende R&O-plaats voor veetransportmiddelen (ROWPL), een slachthuis of een verzamelcentrum.

Geladen vervoermiddelen worden eerst gelost, waarna ter plekke een 1e R&O plaatsvindt. Hierna worden de voertuigen onmiddellijk vervoerd naar een erkende R&O-plaats, een slachthuis of een verzamelcentrum, om aldaar een 2e R&O te ondergaan.

Na afloop van de 2e R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende R&O-plaats, het slachthuis of het verzamelcentrum. Daarna stuurt de transporteur dit bewijs van de 2e R&O binnen 24 uur na binnenkomst in Nederland naar het centrale meldpunt van de NVWA:

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Interventiebureau Dier
Antwoordnummer 2052
8000 VB Zwolle
Telefoonnummer: (088) 223 45 30
E-mail: R&O@nvwa.nl

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).

Read this item in English