NVWA start in 2026 met toezicht etiketregels allergeneninformatie

Vanaf 1 januari 2026 gelden nieuwe regels over hoe en wanneer levensmiddelenbedrijven op het etiket moeten waarschuwen voor allergenen die onbedoeld in het voedsel terecht kunnen komen. Bijvoorbeeld door kruisbesmetting tijdens de productie van levensmiddelen. Zo kan een allergeen van het ene levensmiddel via een machine in het andere levensmiddel terechtkomen. De nieuwe regels zijn twee jaar geleden besproken en afgelopen jaar aangekondigd, zodat bedrijven zich konden voorbereiden. De NVWA controleert vanaf 2026 of voorverpakte producten aan de nieuwe regels voldoen.

Meest voorkomende allergenen
Beeld: ©PureBudget

Op elke plek waar voedsel wordt geproduceerd, verpakt of verhandeld kan kruisbesmetting ontstaan. Bijvoorbeeld in een fabriek met machines waarin ook andere levensmiddelen worden verwerkt. Bedrijven moeten al het mogelijke doen om kruisbesmetting te voorkomen. Kan er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch kruisbesmetting plaatsvinden? Dan moet de verkoper of producent een risicoanalyse doen om te bepalen of hierdoor de referentiewaarde kan worden overschreden. Als er geen sprake is van overschrijding van referentiewaarden, mag er geen waarschuwing op het etiket gezet worden.

Regels voor etiketten

De waarschuwing moet op het etiket van een voorverpakt product gezet worden. Hier wordt ook wel de Engelse term PAL voor gebruikt, Precautionary Allergen Labelling (PAL). De waarschuwing mag op 2 manieren op het etiket staan:

  • Met de tekst ‘Kan X bevatten’. Bijvoorbeeld: ‘Kan sesam bevatten’.
  • Met de tekst ‘Niet geschikt voor mensen met een X-allergie’. Bijvoorbeeld: ‘Niet geschikt voor mensen met een pinda-allergie’.

Alle regels staan in de Beleidsregel allergenenetikettering uit voorzorg.

Toezicht

Voor mensen met een voedselallergie is het belangrijk dat zij kunnen vertrouwen op de juiste informatie over allergenen. De NVWA houdt daarom toezicht op het naleven van de regels voor allergeneninformatie. Vanaf 1 januari 2026 wordt bij inspecties gecontroleerd of op etiketten van voorverpakte producten op de juiste manier wordt gewaarschuwd voor kruisbesmetting met allergenen. We controleren ook of ondernemers de juiste maatregelen nemen om kruisbesmetting met allergenen te voorkomen. Bij het niet naleven van de regels kan een waarschuwing worden gegeven of een boete worden opgelegd.

Horeca- en ambachtelijke ondernemers moeten extra aandacht hebben voor de etiketten van ingrediënten en (half)fabricaten, om de juiste informatie over de allergenen aan consumenten door te geven. Dit wordt nog nader besproken in een overleg tussen ministerie, de ambachtelijke brancheverenigingen, de patiëntenverenigingen en de NVWA.

Meer informatie

In het document Richtlijnen kruisbesmetting allergenen is beschreven hoe bedrijven om moeten gaan met kruisbesmetting en hoe zij dit kunnen voorkomen.