Gewijzigde certificaatmodellen voor de import van levende dieren en levende producten uit derde landen

Gewijzigde certificaatmodellen voor de import van levende dieren en levende producten uit derde landen

Met de publicatie van Uitvoeringsverordening (EU) 2024/351 wordt Uitvoeringsverordening (EU) 2021/403 gewijzigd. In deze verordening zijn de modellen van diergezondheidscertificaten vastgelegd voor de binnenkomst in de Unie van zendingen van bepaalde categorieën landdieren en levende producten daarvan. Het gaat voornamelijk om wijzigingen die eerder zijn doorgevoerd in gedelegeerde verordening (EU) 2020/692. Het betreft vooral tekstuele wijzigingen en verwijzingen naar wetgeving.

Dit zijn de belangrijkste overige wijzigingen:

Paarden

- Aangezien er in de wetgeving geen specifieke voorschriften voor de doorvoer door de Unie van paardachtigen zijn vastgesteld, worden de modelcertificaten voor doorvoer van paardachtigen (EQUI-TRANSIT-/X en EQUI-TRANSIT-Y) geschrapt. Voor die doorvoer moet aan de voorschriften voor de binnenkomst worden voldaan. Door het schrappen van 2 modelcertificaten moet de nummering van de overige modelcertificaten worden aangepast.

- In de modellen EQUI-X en EQUI-Y is er een aanpassing gedaan voor de term “tegen vectoren beschermde inrichting” en in model EQUI-X eveneens een wijziging betreffende diergezondheidsvoorschriften in verband met Afrikaanse paardenpest voor derde landen die in gezondheidscategorie F zijn ingedeeld.

- Door wijzigingen in de namen van bepaalde paardensportevenementen die in het model EQUI-RE-ENTRY-90-COMP worden genoemd, is dit model aangepast.

Door opname van de Bahrain Turf Series, de Saudi Cup in het model EQUI-RE-ENTRY-90-RACE en door opname van Bahrein in de lijst van internationale Group-/Grade-wedstrijden, moet ook dat modelcertificaat worden aangepast.

- In meerdere certificaten moet de verklaring omtrent de meldingsplicht voor bepaalde ziekten worden geschrapt, aangezien die melding één van de voorwaarden is die door de bevoegde autoriteiten van derde landen moeten worden vastgesteld om goedgekeurd te kunnen worden voor de binnenkomst in de Unie van paardachtigen. Die melding hoeft dus niet te worden gecertificeerd door individuele officiële dierenartsen.

Sperma, eicellen en embryo’s

In de modelcertificaten voor de binnenkomst van bepaalde levende producten van runderen, schapen en geiten zijn er wijzigingen ingevoerd o.a. met betrekking tot de definitie van embryowinningsteams, het seizoensgebonden vrij zijn van infectie met het epizoötische hemorragische ziekte virus (EHDV) en de toevoeging van antibiotica aan sperma. Ook zijn er aan sommige certificaten wijzigingen gedaan met betrekking tot de vaccinatie tegen mond-en-klauwzeer.

In de modelcertificaten voor de binnenkomst van bepaalde levende producten van varkens zijn er wijzigingen ingevoerd o.a. inzake tests op het klassieke varkenspest virus en de toevoeging van antibiotica aan sperma.

In de modelcertificaten voor oöcyten en embryo’s zijn verduidelijkingen aangebracht met betrekking tot het sperma dat voor de productie van embryo’s wordt gebruikt.

In de modelcertificaten voor de binnenkomst in de Unie van bepaalde zendingen van levende producten van paardachtigen moet eveneens de meldingsplicht voor bepaalde ziekten worden geschrapt.

Daarnaast zijn er in sommige certificaten van levende producten van paardachtigen wijzigingen ingevoerd met betrekking tot te toevoeging van antibiotica aan sperma en is er in de certificaten voor oöcyten en embryo’s verduidelijkt dat voor tests op infectieuze anemie bij paarden slechts eenmaal een bloedmonster moet worden genomen.

In het modelcertificaat voor de binnenkomst in de Unie van zendingen sperma, oöcyten en embryo’s van in geconsigneerde inrichtingen gehouden landdieren zijn de wijzigingen met betrekking tot de lijsten van goedgekeurde derde landen en de lijst van goedgekeurde geconsigneerde inrichtingen van oorsprong ingevoerd.

Honden, katten en fretten

Het certificaat voor honden, katten en fretten (voor de handel) is aangepast. Er is nu een derde optie II.2 bij gekomen met betrekking tot de erkenningsverplichting voor asielen van waaruit honden, katten en fretten naar de Unie worden verzonden.

Tevens is voetnoot 10 aangepast met betrekking tot de tijdspanne waarin de behandeling tegen infectie met echinococcus multilocularis moet worden toegediend (er staat nu bij het eerste aandachtsstreepje ‘verzending’ in plaats van ‘binnenkomst’).

Overige aangepaste certificaten

De certificaten van de volgende dieren zijn, naast de reeds genoemde, voornamelijk tekstueel aangepast:

- Hoefdieren (inclusief alpaca’s); de toelichting op vak I.27 met betrekking tot de identificatie is gewijzigd.

- Pluimvee en broedeieren

- Vogels

Overgangstermijn

Gedurende een overgangsperiode die loopt tot en met 15 november 2024, blijft de binnenkomst in de Unie van zendingen die vergezeld gaan van diergezondheidscertificaten afgegeven overeenkomstig de modellen die van toepassing waren vóór de bij deze verordening ingevoerde wijzigingen, toegestaan, op voorwaarde dat die certificaten uiterlijk op 15 augustus 2024 zijn afgegeven.

De wijzigingen zullen in IVO verwerkt worden.

Met vriendelijke groet

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit