eHerkenning

eHerkenning is een digitaal identificatiemiddel speciaal voor ondernemers en organisaties. U heeft het nodig om diensten af te nemen van de NVWA.

eHerkenning nodig bij online zakendoen

Als ondernemer heeft u steeds vaker eHerkenning nodig om online zaken te kunnen doen met de overheid. U moet zich dan digitaal identificeren met eHerkenning.

Met uw eHerkenning kunt u een klantnummer aanvragen bij de NVWA. Dat nummer heeft u nodig als u diensten en keuringen aanvraagt.

Stappen aanvragen eHerkenning

  • Om eHerkenning te kunnen gebruiken, moet u als ondernemer of organisatie staan ingeschreven bij de KVK.
  • U vraagt eHerkenning aan bij een van de erkende aanbieders uit het leveranciersoverzicht. 

Om digitaal zaken te doen met de NVWA heeft u betrouwbaarheidsniveau EH2+ nodig. U machtigt een medewerker van uw organisatie om zaken te doen met de NVWA. U bepaalt ook voor welke webdiensten de machtiging geldt. Kies bij 'Welk type dienstverlening' de optie 'Elektronische formulieren'.

Maakt u gebruik van het programma e-CertNL voor het aanvragen van exportinspecties door de NVWA? Kies dan in elk geval ook voor een machtiging voor Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. e-CertNL wordt namelijk aangeboden via mijn.rvo.nl.

  • Na uw aanvraag duurt het 1 tot 5 werkdagen voor u uw eHerkenningsmiddel ontvangt.
  • Na ontvangst van uw eHerkenningsmiddel kunt u inloggen op alle diensten en keuringen die de NVWA op haar website aanbiedt. En bij verschillende andere overheidsorganisaties.
  • Voor vragen, klachten en vervanging van het eHerkenningsmiddel kunt u terecht bij de leverancier van uw eHerkenningsmiddel.

Meer over eHerkenning

  • eHerkenning is niet gratis. De kosten verschillen per eHerkenningsmiddel en per betrouwbaarheidsniveau. Daarnaast kunnen aanbieders eenmalige en doorlopende kosten berekenen.
  • Heeft u snel een dienst van de NVWA nodig? Kies dan voor een aanbieder die een versnelde aanvraagprocedure kent.
  • Heeft u al een middel aangeschaft maar niet de goede machtiging gekozen? Dan krijgt u geen toegang tot de dienst van uw keuze. Neem in dit geval contact op met uw middelenleverancier en voeg de juiste machtiging toe. Hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn.