Allergenen

Bent u ondernemer en biedt u levensmiddelen aan consumenten aan? Dan moet u klanten informeren over welke allergenen in de producten aanwezig zijn. Dat is een wettelijke verplichting, waar wij toezicht op houden. Allergenen kunnen namelijk bij sommige mensen ernstige overgevoeligheidsreacties veroorzaken.

Om welke allergenen gaat het?

De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.

Allergenen in verpakte en onverpakte levensmiddelen

Bij voorverpakte producten moet de allergeneninformatie op het etiket staan. Bij onverpakte producten moet u de informatie op een andere manier aan de consument geven. Dat geldt bijvoorbeeld voor de horeca, ijssalons, zorginstellingen, catering, bakkers slagers, groenteboeren en viskramen. U kunt dit doen via schapkaartjes en menukaarten. U kunt ook mondeling informatie geven, maar dan moet er wel ergens staan dat klanten hierom kunnen vragen. Het is belangrijk dat consumenten vóór aankoop de informatie hebben, zodat ze een voedselveilige keuze kunnen maken.

Meld ontbrekende informatie over allergenen

Heeft u voedsel gekocht in een horecazaak of winkel en ontbrak de informatie over allergenen? Lees wat u kunt doen.