Hoe wordt rabiës overgedragen

Mensen kunnen rabiës krijgen via speeksel (bijten, likken) van een zoogdier zoals hond, vos, aap, maar ook van een vleermuis met rabiës.

Besmette dieren scheiden het virus via het speeksel uit. U kunt met het virus in aanraking komen door een beet, maar ook doordat een besmet dier u krabt of likt. Het virus dringt het lichaam binnen door wondjes in de huid of via de slijmvliezen (ogen, mond).

Als het virus eenmaal in het zenuwstelsel terechtkomt, zal de ziekte zich verder ontwikkelen. De ziekte is dan dodelijk. Door medicatie en inenting kan voorkomen worden dat het virus in het zenuwstelsel terechtkomt.

Wanneer risico

Rabiës of hondsdolheid is een infectieuze virusziekte die het zenuwstelsel van mensen en andere zoogdieren kan aantasten. Mensen kunnen rabiës krijgen via speeksel (bijten, likken) van een zoogdier zoals hond, vos, aap, maar ook van een vleermuis met rabiës.

Niet bij iedere beet van een hond of krab van een kat is een verdenking op rabiës gerechtvaardigd. Het virus komt in Nederland alleen voor bij sommige soorten vleermuizen. De kans dat iemand in Nederland rabiës oploopt na een honden- of kattenbeet is daarom bijzonder gering. Uit te sluiten is het echter nooit. Een beet in land waar het virus veel voorkomt zoals in veel Afrikaanse en Oost-Europese landen, vormt daarentegen wel een groot risico en is dodelijk voor mens en dier als niet direct wordt behandeld.

In het geval u denkt te zijn gekrabd, gebeten of gelikt door een dier dat mogelijk met rabiës is besmet (bijvoorbeeld een doorgaans betrouwbare hond die plotseling bijt zonder een duidelijke reden) moet men onmiddellijk een arts raadplegen. Een tijdige behandeling is namelijk de enige manier om een anders dodelijke infectie te bestrijden.