Levensmiddelen met insecten produceren
Verwerkt u insecten in levensmiddelen? U moet aan verschillende eisen voldoen. U mag bijvoorbeeld alleen insecten gebruiken die in de Europese Unie (EU) zijn toegestaan. Ook moeten de insecten verhit zijn voordat ze geschikt zijn voor menselijke consumptie. Op het etiket moet informatie over allergieën staan.
Gebruik alleen toegelaten insecten
U mag alleen insecten verwerken en verhandelen die door de EU zijn toegelaten voor gebruik in levensmiddelen. Dat geldt ook voor insecten die onder de overgangsregeling vallen. Deze soorten mogen worden verhandeld totdat de EU er een beslissing over heeft genomen.
Op de pagina Eetbare insecten kweken en verkopen voor menselijke consumptie staat een overzicht van toegelaten insecten voor gebruik in bepaalde levensmiddelen. En van insecten die onder de overgangsregeling vallen.
Behandel insecten met hitte
U moet insecten verhitten voordat ze geschikt zijn voor consumptie. Dat is nodig om ziekteverwekkers te doden.
Zet verplichte informatie op het etiket
Het etiket van levensmiddelen met insecten moet aan eisen voldoen:
Vermeld de naam van het insect op het etiket
Zet de naam van het insect in de ingrediëntenlijst op het etiket. Vermeld achter de naam tussen haakjes de Latijnse benaming van het insect. Bijvoorbeeld: Gele meelworm (Tenebrio molitor).
Vermeld informatie over allergieën op het etiket
Mensen met een schaaldierallergie, weekdierallergie of huisstofmijtallergie kunnen ook allergisch zijn of worden voor insecten. Daarom moet u informatie over allergieën op het etiket van levensmiddelen met insecten zetten. Het gaat om een waarschuwingstekst die in de buurt van de ingrediëntenlijst moet staan. Dit is verplicht op etiketten van producten die bedoeld zijn voor directe verkoop aan consumenten.
Wat zet ik in de waarschuwingstekst?
In de waarschuwingstekst moet staan dat mensen met een schaaldierallergie, weekdierallergie of huisstofmijtallergie een allergische reactie kunnen krijgen als zij insecten consumeren. Het verschilt per insect welke allergieën u in de waarschuwingstekst moet benoemen.
Bekijk in de tabel een mogelijke waarschuwingstekst per insect.
| Insect | Mogelijke waarschuwingstekst |
|---|---|
| Gele meelworm (Tenebrio molitor) | Gele meelworm kan allergische reacties veroorzaken bij mensen met een allergie voor schaaldieren en producten daarvan. En bij mensen met een huisstofmijtallergie. |
| Treksprinkhaan (Locusta migratoria) | Treksprinkhaan kan allergische reacties veroorzaken bij mensen met een allergie voor schaaldieren, weekdieren en producten daarvan. En bij mensen met een huisstofmijtallergie. |
| Huiskrekel (Acheta domesticus) | Huiskrekel kan allergische reacties veroorzaken bij mensen met een allergie voor schaaldieren, weekdieren en producten daarvan. En bij mensen met een huisstofmijtallergie. |
| Kleine meelworm (Alphitobius diaperinus) | Kleine meelworm kan allergische reacties veroorzaken bij mensen met een allergie voor schaaldieren en producten daarvan. En bij mensen met een huisstofmijtallergie. |
Voorbeeld
U verwerkt gele meelworm in een product. Voeg de tekst 'gele meelworm (Tenebrio molitor)' toe aan de ingrediëntenlijst. Vermeld in de waarschuwingstekst dat gele meelworm allergische reacties kan veroorzaken bij mensen met een allergie voor schaaldieren en producten daarvan. En bij mensen met een huisstofmijtallergie .
Vermeld leeftijdsgrens op etiket bij gebruik van poeder van kleine meelworm
Gebruikt u poedervormen van kleine meelworm (Alphitobius diaperinus) in levensmiddelen? Vermeld op het etiket dat consumenten jonger dan 18 jaar dit product niet mogen consumeren. Dit is verplicht.
Overige eisen voor levensmiddelenbedrijven
U moet voldoen aan de wettelijke eisen voor levensmiddelenbedrijven:
- Eisen voor veilig en hygiënisch werken met levensmiddelen. U moet bijvoorbeeld werken met een voedselveiligheidsplan of hygiënecode op basis van HACCP. De regels staan in Verordening (EU) nr. 852/2004.
- Eisen voor etikettering van levensmiddelen. Deze regels staan in Verordening (EU) nr. 1169/2011.
- Microbiologische criteria voor levensmiddelen. Deze staan in Verordening (EG) nr. 2073/2005. In het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie vindt u een toelichting op deze criteria.
- U moet (mogelijk) onveilige levensmiddelen bij ons melden. Dit is een verplichting uit Verordening (EG) nr. 178/2002.
Zo houden wij toezicht
Wij houden toezicht op levensmiddelenbedrijven. Wij controleren of zij zich aan de regels voor veilig en hygiënisch werken houden. Onze inspecteurs kunnen langskomen voor een inspectie. Bij overtredingen grijpen we in. Lees meer over ons toezicht.
Meer weten?
Bekijk de website van de Nederlandse branchevereniging VENIK (Verenigde Nederlandse Insectenkwekers) en de website van IPIFF (International Platform of Insects for Food and Feed).
Heeft u een vraag? Neem contact op met VENIK. Of neem contact met ons op.