Visuele inspectie zaaizaden

Garanties voor de afwezigheid van gereguleerde organismen kunnen gebaseerd zijn op een visuele inspectie van de zaden. Dat kan uiteraard alleen als het plaagorganisme of de symptomen duidelijk zichtbaar zijn op de zaden. Lees hier waarop u moet letten.

Landeneisen

Raadpleeg voordat u gaat exporteren de specifieke landeneisen om te zien of u een visuele inspectie op de zaden kunt gebruiken als dekking. Bekijk ook voor welke exportlanden een visuele inspectie van de zaden verplicht is.

Werkwijze

Bij een visuele inspectie beoordeelt de inspecteur een monster van de partij om de afwezigheid van gereguleerde organismen vast te stellen.

Visuele inspecties kunnen bij zaaizaden gebaseerd zijn op een visuele inspectie van de voorraadpartij. Bedrijven moeten een visuele inspectie op de voorraadpartij aanvragen bij de betrokken keuringsdienst. Het inspectierapport/-biljet heeft een geldigheidsduur van 1 jaar en het bedrijf moet dit op het moment van certificering kunnen tonen.

Visuele inspecties kunnen bij zaaizaden ook gebaseerd zijn op een visuele inspectie van de partij/zending op het moment van certificering. Als de visuele inspectie dan plaats moet vinden, moet u dit als bedrijf vooraf aangeven bij de betrokken keuringsdienst.

Khapra beetle

Vanaf 28 april 2022 is een visuele inspectie verplicht voor zendingen zaaizaden naar Australiƫ vanwege nieuwe eisen om introductie van de Khapra beetle en andere Trogoderma-soorten te voorkomen.