Huisdieren houden

Heeft u een huisdier, zoals een hond, kat, cavia, fret of konijn? Of bent u hobbyhouder van dieren als schapen, geiten, ezels of reeën? Zorg dan dat u op de hoogte bent van de wettelijke regels voor het houden van huisdieren en hobbydieren. De NVWA controleert samen met andere organisaties of houders van huis- en hobbydieren zich aan de regels houden.

Zorg goed voor huisdieren en hobbydieren

Als u een huis- of hobbydier heeft, moet u er goed voor zorgen. Geef uw dier genoeg te drinken en de juiste voeding. Zorg voor de juiste huisvesting. Ga als het nodig is met uw dier naar de dierenarts. Als houder bent u verantwoordelijk voor het welzijn van het dier. Dit staat in de Wet dieren.

De Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID), de politie en de NVWA controleren of houders van dieren zich aan de regels voor dierenwelzijn houden.

Meer informatie over het houden van dieren vindt u op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Kies een huisdier dat op de huis- en hobbydierenlijst staat

Op de huis- en hobbydierenlijst (ook wel: positieflijst zoogdieren) staan zoogdieren die geschikt zijn om als huisdier of hobbydier te houden. Vanaf 1 juli 2024 mag u alleen zoogdieren houden die op deze lijst staan. Met deze dieren mag u fokken en u mag ze ook (ver)kopen.

Had u voor 1 juli 2024 al een dier dat niet op de lijst staat? Dit dier mag u houden tot het doodgaat.

Ook voor het bedrijfsmatig houden van zoogdieren gelden de voorschriften van de huis- en hobbydierenlijst. Bijvoorbeeld als u in huisdieren handelt of ermee fokt, of huisdieren importeert of exporteert.

Hond of kat? Let op de regels

Veel mensen kiezen voor een hond of kat als huisdier. De populariteit van deze dieren zorgt ook voor misstanden, zoals doorgefokte dieren en illegale handel. Lees waar u allemaal op kunt letten als u een hond of kat wilt aanschaffen of ermee wilt gaan fokken.

Een huisdier meenemen over de grens

Wat u moet weten als u uw eigen huisdier meeneemt op reis leest u bij Op reis met mijn huisdier.

Haalt u dieren vanuit het buitenland naar Nederland? Of brengt u dieren vanuit Nederland naar het buitenland? Bij import en export van dieren heeft u met verschillende wettelijke regels te maken.

Een overleden huisdier

Er komt waarschijnlijk een moment dat u afscheid moet nemen van uw huisdier. Lees hier wat u met het dode dier kunt doen.